Utrechtse muzikant Tjeerd 'Shorty' de Jong overleden

© R van der Woude
Utrecht - De bekende Utrechtse straatmuzikant Tjeerd de Jong aka 'Shorty' is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat laat Joris Linsssen weten in een uitgebreid bericht op Facebook waarin hij terugblikt op zijn "kleine grote vriend".
Shorty maakte zijn hele leven muziek. "Muziek maakt me vrolijk in sombere tijden en het helpt tegen piekeren. Het geeft niet alleen troost en afleiding aan mezelf, maar ook aan anderen", schreef hij eens op hoiUtrecht, een platform voor verhalen. Zo tourde hij eind jaren negentig met Linssen, die in die tijd optrad als smartlappenzanger Ome Cor.
"We speelden samen met Tjeerd op Lowlands Festival, op Theaterfestival de Parade en ook veel in Tivoli Oudegracht", schrijft Linssen. "We waren zelfs de laatste act die in de oude Tivoli speelde, vlak voordat het overging in TivoliVredenburg. Shorty vermaakte tijdens onze theatertournees begin jaren 2000 voor aanvang het publiek met zijn synthesizer en had een act in onze revue. Bij het lied “De Clown” kwam hij steevast op in een te groot clownspak, terwijl hij met verve blokfluit speelde en pijprookte tegelijkertijd."
Shorty bracht de laatste jaren van zijn leven door in een woonzorgcentrum in Transwijk. "Tjeerd woonde op het laatst op een geweldige afdeling, waar hij omringd werd door lieve mensen en fantastisch personeel", schrijft Linssen. "Fedor en ik zijn er vaak geweest en we zagen hoe geliefd Shorty was, hij was de mascotte van de afdeling." In het bericht bedankt hij verder de verplegers die voor hem zorgden.
"Een grote vriend is heengegaan. We zullen je nooit vergeten, lieve Shorty, beste Tjeerd."
Portret van Tjeerd de Jong in 1995, gemaakt door RTV Utrecht