Utrechtse vrouw drie jaar de cel in voor oplichting: verliefde man 1,7 miljoen afhandig gemaakt

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 47-jarige Utrechtse vrouw die samen met haar familie een man voor ruim 1,7 miljoen euro oplichtte, moet drie jaar de cel in. Ook moet zij het bedrag terugbetalen.
In juli 2019 dacht een 67-jarige man uit Kampen dat hij via een datingapp de liefde van zijn leven had ontmoet, de destijds 17-jarige Kristina. Haar familieleden, onder wie de 47-jarige Utrechtse, maakten hem wijs dat hij met haar zou mogen trouwen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.
Maandenlang was de man betrokken bij het leven van de familie van Kristina. Hij ging met ze op reis en woonde zelfs een tijdje bij hen in huis. De man moest steeds vaker dingen voor de familie betalen. Dat liep uiteindelijk op tot ruim 1,7 miljoen euro.

Goudstaven

Zo verkocht de man twee huizen, betaalde een uitje naar Disneyland Parijs voor de hele familie en moest een flink bedrag betalen om zijn geliefde Kristina vrij te kopen van een pooier. Een groot deel van het bedrag moest worden omgezet in goudstaven.
De rechtbank concludeert dat de 47-jarige vrouw uit Utrecht en haar familieleden hebben gelogen tegen het slachtoffer om "het slachtoffer ertoe te bewegen grote geldbedragen over te maken." Ook zou zij met haar familieleden de man uit Kampen psychisch onder druk hebben gezet. Bijvoorbeeld met dreigingen naar de man toe dat hij Kristina niet meer mocht zien als hij niet zou betalen.

Vrijspraak

De Utrechtse vrouw moet voor het oplichten van de man uit Kampen drie jaar de gevangenis is. Daarnaast moet ze de 1,7 miljoen terugbetalen aan het slachtoffer. Ook mag zij de komende vijf jaar niet in Kampen komen.
Daarnaast wordt een andere verdachte uit Utrecht, die tijdens de oplichting minderjarig was, vrijgesproken van meewerken aan de oplichting. Wel heeft hij het slachtoffer afgeperst voor bijna 600.000 euro, concludeert de rechtbank. Daarom krijgt hij jeugddetentie van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een werkstraf van honderd uur opgelegd.