OM eist tien jaar tegen tramschutter Gökmen T. voor moordpoging op bewaker in gevangenis

Gökmen T., met zijn advocaat in de rechtbank.
Gökmen T., met zijn advocaat in de rechtbank. © Nicole van den Hout, ANP
Utrecht - Tramschutter Gökmen T., de man die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie.
Dat gebeurde in februari 2021, de bewaker werd volgens het OM met kracht in zijn hals en gezicht gestoken met een koperen leiding. Deze zou T. uit zijn koelkast hebben gesloopt. De bewaker raakte gewond aan zijn rechterwang en oor.
"De verdachte heeft veel tijd en moeite moeten steken in het maken en verbergen van het wapen", aldus de officier van justitie vandaag. Er is volgens het OM een "onverhoedse aanval" gepleegd, een moordpoging.
T. rijgt de incidenten aan elkaar sinds hij een levenslange straf heeft gekregen voor de aanslag in een Utrechtse tram, waarbij hij vier mensen doodschoot. Zo zou hij in oktober 2021 een pan met hete olie naar het hoofd van een gevangenismedewerker hebben gegooid. Diezelfde dag werd er ook een televisie, een magnetron, een PlayStation en een airfryer vernield in de recreatieruimte, toen T. daar niet mocht bidden. Ook zou hij fitnessapparatuur onbruikbaar hebben gemaakt.

Al twee jaar met handboeien geboeid

"Een opeenstapeling van geweldsincidenten", zegt de officier van justitie, die een straf van tien jaar cel eist. "De levenslange gevangenisstraf kan geen vrijbrief zijn om straffeloos strafbare feiten te blijven plegen. Het biedt gedetineerden geen immuniteit."
T. had de rechtszaal alweer verlaten tijdens het betoog van het OM. Bij aanvang van zijn strafzaak verklaarde hij gefrustreerd te zijn over de gevangenis. Hij klaagde over het feit dat hij al twee jaar handboeien moet dragen. In de rechtbank kwam T. ook geboeid binnen.
Volgens de advocaat van T. was er geen intentie om de bewaker te doden. Het letsel in het gezicht van de bewaker leverde ook geen levensgevaar op. Extra gevangenisstraf zou geen enkel doel dienen, wel pleitte de advocaat voor het schuldig verklaren voor het vernielen van de spullen. Het OM reageerde door te stellen dat T. in de toekomst mogelijk in aanmerking kan komen voor gratie. "Een nieuwe veroordeling kan van invloed zijn op een dergelijk gratieverzoek."
De uitspraak staat gepland voor 12 december.