Het regent lekkages en dat merken dakdekkers: 'Telefoon staat roodgloeiend'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - De regenval van afgelopen weken doet weinig goeds voor de gemiddelde jarendertigwoning. Daken gaan zo'n tachtig jaar mee en mede door de aanhoudende buien regent het lekkages. Gevolg: bij dakdekkers in de regio staat de telefoon al weken roodgloeiend en is de wachttijd opgelopen tot ruim een maand.
Een vochtplek onder de vensterbank en een bruin plekje in de slaapkamer. Bij een woning aan de Shetlands in de Utrechtse wijk Lunetten is nog zichtbaar hoe het begin deze maand misging. "Bij harde buien stroomde het echt naar beneden", vertelt de bewoner.

Code geel

Hoofddakdekker Robin Hermans is met een ploeg van drie man de problemen van het gezin in Lunetten aan het oplossen. "We proberen de werkzaamheden vandaag zo snel mogelijk af te ronden. Vanmiddag is het code geel en dan gaan wij het dak niet meer op."
Zo'n streng beleid heeft niet iedere dakdekker, weet Hermans. "Je hebt natuurlijk zat bedrijven die met de storm de telefoon gewoon aanzetten en enorme bedragen vragen."
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij ging vanochtend vroeg langs bij een dakdekker aan het werk in Lunetten (7.40 uur).

Beunhazen

Er wordt gewaarschuwd voor beunhazen. "Mensen zijn vaak in paniek bij een lekkage, zeker als het water naar binnen gutst", ziet Hermans. "Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik zou mensen toch willen aanraden om rustig de tijd te nemen om een dakdekker te kiezen en niet voor de eerste de beste te gaan. Op Google staan soms gekochte reviews en neppe foto's van werk dat de dakdekker nooit heeft afgeleverd. Laat je dus goed informeren en vraag duidelijk welke werkzaamheden de dakdekker gaat verrichten."
De bewoners in Lunetten hebben die research gedaan. "Bij ons viel het nog mee. We waren gewaarschuwd dat het vier weken zou duren, dat werden er uiteindelijk drie. En we hebben meerdere bedrijven gebeld, zodat we de prijzen een beetje konden vergelijken."
Code geel of niet, regenval zorgt vanmiddag in Lunetten hopelijk niet meer voor problemen. "Ik verlang wel naar een buitje nu. Dan ga ik lekker op zolder zitten."
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij ging vanochtend vroeg langs bij een dakdekker aan het werk in Lunetten (8.40 uur).