Demonstraties Utrecht druk bezocht, politie weert tegenbetogers

© Jasper Witte / RTV Utrecht
Utrecht - Meer dan duizend mensen hebben zich in Utrecht rondom het stadhuis verzameld voor twee demonstraties. De eerste wordt onder andere georganiseerd door de PvdA, Groenlinks, PvdD en D66. De tweede door de Antifascistische Aktie. Tegenbetogers van de harde kern van FC Utrecht laten ook hun gezicht zien maar worden snel verdrongen door de politie.
Op de eerste demonstratie willen de organisatoren en deelnemers zich uitspreken tegen uitsluiting. In dubbele rijen kijkend naar elkaar als een soort erehaag en schouder aan schouder, roepen de demonstranten klappend: "You are not alone".
Organisatoren Charifa Soulami (GroenLinks) en Matthijs Kleij (PvdA) bedachten samen deze actie. "Wij zullen nooit accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten of gediscrimineerd", spreekt Soulami via een megafoon de menigte toe. "We laten niemand in steek en vechten voor de rechten van iedereen."
Die boodschap wordt door de aanwezigen breed gedragen. "We zijn hier uit solidariteit voor alle Nederlanders", zegt één bezoeker van de bijeenkomst. Hij vult aan: "En zeker hier in Utrecht waar we hebben gezien dat een heel groot deel van de bevolking niet blij is met de uitkomst van de verkiezingen. Hier is het statement: we zijn hier voor jullie allemaal. You are not alone."
Veel bezoekers reageren op de uitkomst van de verkiezingen. Een jonge vrouw zegt dat ze het belangrijk vindt "dat elke Nederlander zich hier thuis voelt en elke Nederlander er hier bij hoort," omdat dat gevoel volgens haar weg is na gisteren. Een andere man is niet verrast door de uitslag: "Ik ben niet bang, maar het zat er al lang aan te komen, en nu is het zover."
Een ander vertelt op haar werk in een azc dagelijks te maken te hebben met vluchtelingen. Dat Wilders zich "tegen hen keert" en die groep "onzin" en "gelukszoekers" noemt, kan ze niet begrijpen. "Blijkbaar is er een groep die dat - mensen buitensluiten - belangrijk vindt, maar ik wil laten zien dat dit niet voor iedereen geldt."
Zo zag de actie eruit:

Antifa demonstratie en tegenbetogers

Even later houdt de Antifascistische Aktie ook een demonstratie op het stadhuisplein. Op dat moment zijn een aantal bezoekers van de eerdere bijeenkomst afgedropen, maar honderden mensen zijn ook blijven hangen. Zo'n 400 mensen woonden de demonstratie bij. De toon van deze tweede demonstratie is activistischer. Eén spreker roept op tot een nationale staking wanneer de PVV in de coalitie komt.
Even later wordt het iets grimmiger wanneer tegenbetogers het plein op proberen te komen. Een groep van zo'n 50 mannen in zwarte jassen met zwarte capuchons dringt door één toegangsweg en gooit voorwerpen naar de bezoekers. Wat er is gegooid, is niet bekend. Volgens de politie zijn het mannen die bij de harde kern van FC Utrecht horen.
© Menno Bausch
De politie rent erachteraan en dringt onder andere met rubberen wapenstokken de tegenbetogers terug. Daarna wordt de inzet flink opgeschroefd. Op elke toegangsweg staan vanaf dan politiepaarden opgesteld. Volgens de politie is uit voorzorg ook de ME aanwezig.
De bezoekers op het plein zijn met zoveel dat ze niet snel doorhebben dat er tegenbetogers zijn. Even later weten de tegenbetogers wel dichtbij te komen, waarna er over en weer wordt geschreeuwd. Wat de tegenbetogers roepen is niet bekend. De mensen op het plein zijn met meer en overstemmen hen door "liefde bovenaan" te scanderen. Uiteindelijk heeft de politie de tegenbetogers weggeleid.