Taakstraf voor trucker die ernstig ongeval op A27 veroorzaakte

© Koen Laureij
Utrecht - De trucker die vorig jaar een ernstig ongeval veroorzaakte op de A27, is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Ook krijgt de 56-jarige man uit Emmeloord een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar.
De chauffeur reed op 19 april vorig jaar met een zware vrachtwagen met oplegger over de A27 bij Utrecht. Toen hij bij knooppunt Rijnsweerd meerdere banen opschoof, zag hij een kleine Peugeot over het hoofd. De personenauto werd een eind meegesleurd, draaide om haar as en raakte een betonnen wegafscheiding. Vervolgens botste de Peugeot tegen een andere auto. Door snelle reanimatie werd het leven van de bestuurder, een jonge vrouw, gered maar ze hield blijvende verwondingen aan het ongeluk over.
Zo raakte het gezicht van de vrouw deels verlamd door hersenletsel en kon zij lange tijd haar ogen niet meer sluiten of normaal eten, drinken en praten. Ook raakte haar gehoor beschadigd en heeft ze last van evenwichtsstoornissen. Door beknelling van haar been zal ze blijvend worden geplaagd door zenuwpijnen. Na een lange revalidatie lukt het haar nu om het normale leven weer zo goed mogelijk op te pakken, maar ze zal nooit helemaal herstellen.

Dode hoek

Een onafhankelijke verkeersdeskundige, die door de verdediging in de arm was genomen, verklaarde in de zitting van 9 november dat de vrachtwagenchauffeur zich keurig aan de professionele instructies en wettelijke voorschriften had gehouden. Hij was kalm, had zich niet gehaast en reed met cruise control tussen de 82 en 83 km per uur. Hij had volgens de deskundige ook goed "gespiegeld", maar door de dode hoek naast de auto had hij niets naast zich gezien. "Ik heb het niet met opzet gedaan, ik heb die auto nooit gezien", mompelde de man tijdens de zitting.
De advocaten van de chauffeur vroegen de rechtbank dan ook om vrijspraak van de chauffeur, omdat de man niets te verwijten viel. Als hij een jaar niet mag rijden of een werkstraf moet uitvoeren, zouden de chauffeur en zijn werkgever daar financieel zwaar onder te lijden hebben, stelden de advocaten.

Niet onvoorzichtig

Volgens de rechter lette de chauffeur onvoldoende op, maar was hij niet onoplettend of onvoorzichtig. "Hoewel de verdachte geen voorrang verleende aan het slachtoffer, is niet gebleken dat de chauffeur andere verkeersfouten of verwijtbare gedragingen heeft begaan voorafgaand aan het verkeersongeval. Er is daarom sprake van een lichtere mate van schuld."
Het OM had een taakstraf van 160 uur en rijontzegging van een jaar geëist. De rechter ging daar dus niet in mee.