Utrechters aangehouden voor online oplichting van zo'n 230.000 euro via Marktplaats

Archief.
Archief. © Tobias Bos
Utrecht - Vijf mannen zijn opgepakt voor oplichting via Marktplaats. Ze maakten volgens de politie tientallen slachtoffers en zouden op die manier zo’n 230.000 euro hebben buitgemaakt.
Drie verdachten komen uit Utrecht, twee zijn 18, één is 19 jaar. De andere verdachten komen uit Weesp en zijn 17 en 20 jaar oud. Volgens de politie benaderden ze via Marktplaats hun slachtoffers. Daar kregen ze een link naar een niet bestaande pakketdienst. Deze link stuurde de slachtoffers naar een nep website, waar gevraagd werd naar privégegevens. Zo werd het adres gevraagd, maar ook bankgegevens.
Vervolgens gingen de verdachten als zogenaamde 'pakketbezorger' naar het huis van de slachtoffers en vroegen daar om een paspoort of rijbewijs. Zo hadden de verdachten genoeg informatie en konden zij via mobiel bankieren inloggen en betalen met het geld van de slachtoffers.
De vijf zijn gisteren aangehouden. Bij huiszoekingen zijn onder meer telefoons, laptops, auto's en geld in beslag genomen. Vier van de verdachten zitten nog vast, alleen de 17-jarige jongen uit Weesp is weer op vrije voeten.