Gemeente vindt plek voor grote middelbare school in Overvecht, wel sloop sociale huur nodig

© Google Streetview
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft in de wijk Overvecht een geschikte plek gevonden voor een nieuwe middelbare school. Voor de bouw moeten wel sociale huurwoningen worden gesloopt. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de plannen van het college van burgemeester en wethouders.
Een brede scholengemeenschap met vmbo, havo en vwo voor ongeveer duizend leerlingen is volgens het stadsbestuur zeer gewenst in Overvecht. Het maakt het voor kinderen uit de buurt mogelijk om dicht bij huis verschillende onderwijsniveaus te doorlopen en vergroot de kansengelijkheid in de wijk. De nieuwe school heeft bij voorkeur een verlengde brugklas, zodat leerlingen pas later hoeven te kiezen en overstappen makkelijker wordt.
Dertig locaties zijn onderzocht in Overvecht. Volgens de gemeente is het gebied rond de voormalige schoolgebouwen aan de Grote Trekdreef het meest geschikt. De nieuwe middelbare school kan hier worden gecombineerd met een sporthal en extra woningbouw aan de Zambesidreef, Ossewagendreef, Nataldreef en Oranjerivierdreef. Volgens de gemeente wordt zo een "impuls gegeven aan een kwetsbare buurt".
Wethouder Lot van Hooijdonk (Ruimtelijke Projecten) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het college beseft dat het slopen van woningen een enorme impact heeft op bewoners en de buurt. Ze zegt wel dat de voorraad sociale huurwoningen ten minste gelijk blijft. "Bewoners hebben voorrang op andere woningzoekenden bij terugkeer en we streven naar behoud van dezelfde woonlasten."
De raadsbrief en het locatie-onderzoek vind je hier.