Zijn miljoenen voor Utrechtse bouwprojecten genoeg? 'Ik ga oplossing woningcrisis niet meer meemaken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Veel bouwprojecten hebben last van de gestegen rente en hoge materiaalkosten waardoor de bouw stil komen te staan. Om de bouw weer in beweging te krijgen wordt in totaal bijna 42 miljoen euro overgemaakt naar elf gemeenten in de provincie Utrecht. Toch is hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer sceptisch. "Het helpt zeker, maar er is veel meer nodig."
Voor meerdere Utrechtse bouwprojecten zijn deze subsidies broodnodig. "Door de steun van de overheid kunnen we de vaart erin houden", laat directeur Robert Kohsiek van projectontwikkelaar Wonam weten. Dit bedrijf bouwt in Leidsche Rijn Centrum 264 woningen en kreeg daarvoor 3,3 miljoen euro subsidie om door te kunnen werken.
De miljoenen die naar de Utrechtse gemeentes gaan, zijn onderdeel van het project Startbouwimpuls. Een landelijk plan om "met meer tempo en meer regie' te blijven doorbouwen aan meer betaalbare woningen". Met die woorden maakte minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge de toegekende subsidie bekend.

Investeerders haken af

Dat juist het project dat Wonam realiseert in de knel kwam, is geen verrassing. Bij Leidsche Rijn Centrum gaat de projectontwikkelaar namelijk midden- en sociale huurappartementen uit de grond stampen. Twee sectoren die, door de hoge bouwkosten en hoge rente, niet meer aantrekkelijk zijn voor investeerders.
"Op de korte termijn is dit een goede ingreep van de minister", zegt hoogleraar Boelhouwer, verbonden aan de TU Delft. "Het kan een aantal projecten net over de streep trekken."
Woningcorporatie Wonin is daarom blij dat de subsidie is toegekend. De woningcorporatie zou 156 sociale huurwoningen in Leidsche Rijn realiseren. Een project dat niet winstgevend is voor de ontwikkelaar. "Daarom is ook voor de lange termijn het toekennen van deze bouwsubsidie van belang", zegt Jolande Uringa van Woonin.
Vastgoedondernemer Coltavast is betrokken bij de ontwikkeling van 187 woningen in Leidsche Rijn Centrum. Het bedrijf geeft ook aan dat de regeling Startbouwimpuls noodzakelijk is en ook zij wijzen naar de hoge rente en hoge bouwkosten.
"Het zullen vooral appartementen zijn waarvan de prijs gereguleerd wordt, waar minder investeerders voor zullen zijn", legt Boelhouwer uit. "Al zitten projectontwikkelaars en investeerders waarschijnlijk ook in hun maag met duurdere appartementen in de vrije sector, zoals in de Merwedekanaalzone. De vraag daarnaar neemt namelijk af."
Het nieuwbouwproject Merwede ontvangt dan ook de meeste subsidie van Utrecht, uit de regeling. Ruim 9,5 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de bouw door te laten gaan. "Een eengezinswoning kost daar straks 7 ton, dat kan bijna niemand betalen. En als je het al kan betalen, dan ga je toch eens nadenken over wat je van dat geld kan krijgen in Zeist, bijvoorbeeld", legt Boelhouwer voor. "De bouwkosten zijn te hoog en de vraag neemt af."
Geen enkele politieke partij heeft alomvattend een antwoord
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer
Volkshuisvesting is een centraal thema bij de parlementsverkiezingen van 22 november. "Iedere partij heeft er de mond van vol, maar geen enkele partij heeft een alomvattend antwoord", is de kritiek van hoogleraar Boelhouwer. "Deze miljoenen heeft de minister goed gedaan, maar er zijn uiteindelijk jaarlijks miljarden nodig. Daarnaast worden veel te weinig bouwvergunningen uitgegeven. Dit jaar nog minder dan vorig jaar. Hoe wil je dan meer gaan bouwen? Het is wishful thinking."
Hoewel Boelhouwer de regeling Startbouwimpuls een goede eenmalige opsteker vindt voor de woningmarkt, ziet hij het verder somber in. "De aankomende jaren gaat er te weinig gebouwd worden, want er zijn veel meer problemen. Het stroomnet is vol, de investeerders haken af en er wordt nog altijd te veel stikstof uitgestoten, waardoor de bouw soms op slot moet. Er is een veel grotere structurele investering nodig."
"Ik ben 65 en ik heb er een hard hoofd in dat ik nog ga meemaken dat de woningcrisis wordt opgelost."