De ene na de andere ruit ingetikt: golf van autovernielingen in Utrecht, Amersfoort en Zeist

Vernielde auto op de Julianaweg
Vernielde auto op de Julianaweg © Roel Wijngaards - de Meij
Utrecht - Tientallen vernielde auto's, vaak in één straat. Het gebeurt de afgelopen weken in Utrecht en Amersfoort. In Zeist zijn auto's in parkeergarages het doelwit. "Carglass zal het wel druk hebben vandaag."
De auto van de zoon van Sien Gaasbeek is al zo'n zes keer vernield. Eind oktober ging het voor het laatst mis in parkeergarage De Heuvel. "Het zijraam is eruit geslagen en de radio gestolen. Ook werd er vuurwerk in de auto gegooid."

Rugpatiënt heeft auto nodig

Gaasbeek vindt het verschrikkelijk. "Mijn zoon is rugpatiënt en heeft zijn auto nodig. Zijn auto is nu total loss en dus kan hij nergens heen. Hij is hier goed ziek van." Zelf gaat ze in de avond niet meer met haar auto de garage in. Er staan volgens haar vaak jongeren in de parkeergarage. "Ik vind het er niet veilig. Buren worden lastig gevallen, krijgen een grote mond. En als je er wat van zegt, trappen ze tegen je auto aan."
Gaasbeek hoopt dat de gemeente Zeist wat voor haar kan betekenen. Ze wil meer veiligheid in de parkeergarages. Daar hangen nu nog geen camera's en kan iedereen naar binnenlopen. "Het beste is om de parkeergarages af te sluiten en camera's op te hangen. Dan kan je beter in de gaten houden wie naar binnen gaan." De gemeente antwoordt niet op vragen over de parkeergarages.
De politie in Zeist doet onderzoek naar de vernieling van drie auto's in parkeergarages. Zo werd vorige week bij een auto in een parkeergarage een raam ingeslagen en de bedrading onder de motorkap doorgeknipt. Een aantal weken geleden werd er in een andere parkeergarage een auto opgeblazen met vuurwerk.

Straat vol ingetikte autoruiten

Bij de Julianaweg in de Utrechtse wijk Hoograven troffen meerdere buurtbewoners hun auto gisteren aan met een kapotte ruit. Roel Wijngaards – de Meij zag zo'n elf auto's met ingetikte ruiten in zijn straat. "Het is echt op grote schaal gebeurd. Om de paar auto's is er wel een ruit kapotgemaakt."
Ook de autoruit van Wijngaards – de Meij is ingeslagen. De dader heeft niks meegenomen, maar er is wel in zijn auto gezocht. Dat ziet hij aan de overhoop gehaalde spullen. In de buurtappgroep appen mensen elkaar over de kapotte ramen. Wijngaards – de Meij heeft aangifte gedaan. "Carglass zal het wel druk hebben vandaag."
De politie doet onderzoek naar de vernielingen in Utrecht.

Willekeurige auto's vernield

Ook in Amersfoort zijn de afgelopen dagen meerdere auto's vernield, meldt de politie. De eerste meldingen kwam afgelopen zaterdag binnen. Tientallen auto's in de buurt van het Neptunusplein werden vernield. Ruiten werden ingetikt en auto's werden overhoop gehaald. Of er naast vernieling ook sprake is van diefstal, kan de politie niet zeggen.
De politie gaat uit van één dader waarvan dna is gevonden in de vernielde auto's. "De auto's lijken willekeurig gekozen te zijn. Niet alleen dure auto's zijn beschadigd bijvoorbeeld", aldus een woordvoerder van de politie.
De politie Midden-Nederland roept mensen die iets weten over de autovernielingen in de verschillende steden op om zich te melden.
In de Utrechtse wijk Hoograven waarschuwen de wijkagenten buurtbewoners voor autodiefstallen.