Chaotische zitting over bizarre 'woningoverval' Overvecht, OM eist jaar cel

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Is er op 12 augustus vorig jaar nou wel of geen gewelddadige woningoverval gepleegd in een flat aan Milosdreef in de Utrechtse wijk Overvecht? Dat was de grote vraag tijdens een vrij chaotische verlopen zitting in de Utrechtse rechtbank
Het was duidelijk dat de twee bewoners en de drie verdachten elkaar kenden. Ze hadden de dagen voor de vermeende overval samen overvloedige hoeveelheden alcohol en cocaïne gebruikt.
De officier van justitie concludeerde uiteindelijk dat de verdachten door de man des huizes waren uitgenodigd. Er ontstond kort daarna een conflict, waarbij één van de gasten met een mes zou hebben gedreigd. De bezoekers zouden er vervolgens vandoor zijn gegaan met een aantal waardevolle spullen van de bewoner.
Wegens diefstal met geweld eist het Openbaar Ministerie een jaar cel tegen twee van de verdachten. De Utrechters. H.M. en N.B. zouden de slachtoffers bovendien ieder 1000 euro schadevergoeding moeten betalen. Voor een medeverdachte uit Leerdam vroeg de officier van justitie om vrijspraak, omdat de man zich tijdens het conflict en de diefstal afzijdig had gehouden.

Tegenstrijdig

Zowel de verdachten als de slachtoffers hebben wisselende en tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat er nou precies was gebeurd. Het was volgens de verdachten die ochtend de bedoeling geweest om een misverstand uit te praten over een incident dat een dag eerder plaatsvond. Een van de Utrechters zou zich seksueel hebben opgedrongen aan de vriendin van de bewoner.
Tijdens het uitpraten ontstond er een conflict tussen de andere Utrechter en de bewoner. De bewoner zou nog moeten betalen voor drugs of een vuurwapen die de Utrechter hem zou hebben geleverd. Toen dat niet bevredigend werd opgelost, zou de bezoekers de flat overhoop hebben gehaald en gingen de zij er volgens het OM vandoor met twee creditcards, sieraden en een gouden pen.

Verzonnen?

Het is opmerkelijk dat de bewoners bij de politie zelf melding maakten van een gewapende overval bij hen thuis. Drie mannen met een vuurwapen, een mes en een stanleymes zouden hun huis zijn vriendin zijn binnengedrongen. Maar die wapens zijn door de politie niet teruggevonden. In de flat waren ook geen drugs aanwezig.
Toen de politie na de melding van de overval de flat naderde zagen ze een man op acht hoog via een balkon naar het huis van de buren klimmen. En even later klom hij ook weer terug. Dit bleek de bewoner van de flat te zijn. Volgens de advocaat van N.B. toont de klimpartij aan dat de aangever de overval zelf heeft verzonnen om er een slaatje uit te slaan.

Klauteraar

Volgens de advocaat staat vast dat de bewoner van de flat meerdere keren naar het huis van de buren is geklommen. Hij zou dat kunnen hebben gedaan om de drugs, een vuurwapen en kostbare Swarovski-kristallen de deur uit te krijgen voor de politie arriveerde.
De inmiddels ex-vriendin van de bewoner was al eerder naar het huis van de buren gegaan. De twee zouden daar hun verklaringen op elkaar kunnen hebben afgestemd, meent de advocaat. Hij vroeg de rechtbank dan ook om zijn cliënt N.B. vrij te spreken.
Of de rechters komen tot vrijspraak of veroordelingen wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.