Joop wil 'Utereg me stadje' in Top 2000: 'Dat nummer geeft altijd weer dat Utrecht-gevoel'

© ANP / RTV Utrecht
Utrecht - We kennen het Drentse 'Op fietse' van Skik, maar ook 'Brabant' van Guus Meeuwis en 'Limburg' van Rowwen Hèze prijken al jaren in de Top 2000. Maar waar blijft de Utrechtse vertegenwoordiging in de lijst der lijsten? Joop de Jager en zijn gezin zijn daarom een actie gestart om 'Utereg me stadje' van Herman Berkien dit jaar in de Top 2000 te krijgen. "Dat nummer geeft telkens weer dat Utrecht-gevoel".
"De Top 2000 volg ik eigenlijk al vanaf het begin en het viel me op dat er allerlei dialecten voorbij kwamen", vertelt Joop. "Toen dacht ik: waarom nou niet het Utrechtse?" En omdat Herman Berkien ooit optrad toen hij vijftig jaar werd, dacht de geboren en getogen Utrechter direct aan zijn beroemde hit.
"Het andere nummer over Utrecht is 'Als ik boven op de Dom kom', maar dat is oorspronkelijk van Rijk de Gooyer. We wilden echt een nummer van Herman en toen kwam dit nummer het meest in de buurt. Ik ben op mijn 24ste verhuisd uit Utrecht, maar ik ben nog steeds trouw FC Utrecht-supporter en daar wordt het nog elke wedstrijd gedraaid. Dat geeft telkens weer dat Utrecht-gevoel."

Contact met weduwe

Voordat de actie op touw werd gezet, legde Joop contact met de weduwe van Herman om te vragen of zij het een goed en leuk idee vond. "Dat vond ik wel zo netjes. Maar ze reageerde heel enthousiast. Ze zei: wat zou Herman trots zijn geweest als hij dit wist, alleen het initiatief al."
Inmiddels roept Joop via social media op begin volgende maand te stemmen op het beroemde nummer. "Ik heb geen idee hoeveel stemmen je nodig hebt om op de lijst te komen, maar FC Utrecht werkt ook mee: in het programmaboekje van de eerstvolgende thuiswedstrijd schrijven ze er een stukje over en ik hoop ook nog dat ze het een keer op de grote schermen vermelden. Ik krijg ook best wat positieve reacties, dus ik ga er vanuit dat het een kans van slagen heeft."

Publieksacties

Via publieksacties is het al vaker gelukt invloed uit te oefenen op de Top 2000. Zo lukte het boerenorganisatie Team Agro NL om 'De boer dat is de keerl' van Normaal op de lijst te krijgen. Ook Gotta Catch 'M All (de Pokemon Theme Song) belandde na een actie in de Top 2000. Het nummer staat inmiddels al acht edities in de lijst.