Betogers tegen transhaat organiseren na afloop tegendemonstratie bij 'Let Women Speak'

© RTV Utrecht
Utrecht - Een deel van de demonstranten die vanmiddag op het Jaarbeursplein van Utrecht protesteerden tegen transhaat, heeft zich verplaatst naar de demonstratie van 'Let Women Speak'. Hierdoor ontstond een onaangekondigde tegendemonstatie tegen de vrouwenbeweging. De gemeente heeft de tegendemonstranten onder begeleiding van de politie naar een andere plek begeleid.
De demonstratie tegen transhaat was vandaag op het Jaarbeursplein. Hier kwamen volgens de gemeente ongeveer zestig mensen op af. Op een andere locatie, het Paardenveld, was een demonstratie onder de naam 'Let Women Speak' dat georganiseerd is door ProVrouw. Deze groep demonstreert 'voor de waardigheid en privacy' van vrouwen en vindt dat vrouwen niet gehoord worden in het debat over 'privileges voor transgenders'.
Dit was voor een deel van de betogers tegen transhaat reden om een tegendemonstratie te organiseren tegen 'Let Women Speak'. Onder begeleiding van de politie is deze groep in de richting van de Jacobikerk getrokken om een tegengeluid te laten klinken. In tegenstelling tot de andere twee demonstraties was deze tegendemonstratie niet aangekondigd. De driehoek, bestaande uit de burgemeester, officier van justitie en politie, meldde dat tegendemonstreren is toegestaan en faciliteerde om die reden het tegenprotest. Wel werd een andere locatie aangewezen aan de groep tegenbetogers.
De gemeente wees het Daalsepark aan voor de tegendemonstratie, maar onderweg nam de groep hun plek in bij de Weerdsingel Westzijde. Hier waren ongeveer tweehonderd mensen bij aanwezig. Bij 'Let Women Speak' ging het om ongeveer vijftig mensen. De sfeer bij de demonstraties was rustig.
De groep tegendemonstranten onder begeleiding van de politie
De groep tegendemonstranten onder begeleiding van de politie © RTV Utrecht