Nog geen nieuwbouwplannen, toch moet Utrechts restaurant De Pomp mogelijk verdwijnen

Utrecht - Wat gaat er gebeuren met restaurant De Pomp in Utrecht? Die vraag hangt in de lucht nu de huurovereenkomst tussen het restaurant en de eigenaar binnenkort afloopt. De eigenaren van De Pomp deden deze week een oproep via WhatsApp, hun restaurant dreigt te verdwijnen, maar ze willen graag nog een paar jaar blijven. Ondertussen speelt de eigenaar van het terrein met het idee om er een gebouw met vier bouwlagen neer te zetten.
De locatie van De Pomp moet op termijn bebouwd worden en maakt onderdeel uit van een woningbouwplan, Kruisvaartkwartier, waar ongeveer zevenhonderd woningen moeten komen. Dat er binnenkort gebouwd gaat worden lijkt onwaarschijnlijk want er liggen nog geen concrete plannen of bouwaanvragen. En dus willen de eigenaren van De Pomp met de eigenaar van het pand in gesprek over een tijdelijke verlenging.
Marlou Kleijnen is één van de eigenaren van De Pomp, zij zegt dat De Pomp nauwelijks contact krijgt met de eigenaar, veel verzoeken blijven onbeantwoord. “We willen heel graag duidelijkheid. Of je in april je zaak wel of niet moet opdoeken, maakt nogal een verschil.” Ze meent te weten dat er tussen de eigenaar en de gemeente een conflict is. “Hij zou het liefst op deze grond een woontoren bouwen. Wat iedereen natuurlijk heel begrijpelijk, maar bijna niemand wenselijk vindt.”
Dat De Pomp tijdelijk zou zijn, was vanaf het begin af aan duidelijk. De huurovereenkomst loopt in april 2024 af. De Pomp is niet alleen een horecagelegenheid maar ook een ontmoetingsplek in de wijk, maatschappelijke instellingen houden er spreekuur. Ook de omgevingsvergunning van de gemeente, die De Pomp mogelijk maakt, was tijdelijk. Die eindigt deze maand. Inmiddels is een verlenging aangevraagd en het lijkt er sterk op dat die verleend gaat worden.
Tekst loopt door na de afbeelding

Ruwe schetsen
De gemeente erkent dat zij wel contact hebben met de eigenaar. Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “Op dit moment vinden er gesprekken plaats met de ontwikkelaar over definitieve invulling op deze locatie.”
In 2017 heeft de gemeenteraad al het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor de Kruisvaartkwartier vastgesteld. De woordvoerder: “Hierin is onder andere opgenomen dat het bestaande pand van De Pomp zal worden gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw waarbij wordt gedacht aan een gebouw van één of twee bouwlagen met de functies als horeca, kantoor, detailhandel en/of een maatschappelijke functie.”
De gemeente bevestigt dat de eigenaar inmiddels iets ander wil, er ligt volgens de woordvoerder een schets voor een andersoortig complex. “Het gaat om schetsen voor vier bouwlagen en is in ieder geval niet passend in het geldende bestemmingsplan en ook niet het bestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen. Wij hebben nog geen inhoudelijk gesprek gehad over deze schetsen.”
Woonfunctie
De projectontwikkelaar bevestigt dat hij inderdaad in gesprek is met de gemeente, maar wil niet ingaan op zijn concrete plannen voor de plek. Hij gaat ook niet in op het gerucht dat het hij er dertig appartementen wil realiseren. Noch gaat hij in op de toekomst van De Pomp.
Tekst loopt door na de afbeelding

Volgens Kleijnen wordt De Pomp gebruikt door de eigenaar om druk te zetten op de gemeente om akkoord te gaan met zijn plannen. “Het alternatief is leegstand en dat is niet gewenst. En dus is leegstand een middel om dingen te forceren.” De Pomp zou al geholpen zijn als het contract met twee jaar verlengd wordt. “Als er geen andere bestemming is waarom kunnen wij dan niet gewoon blijven?” zegt Kleijnen.
De Pomp was vroeger een autobedrijf met benzinepomp. Het gebouw zit ingeklemd tussen de Croeselaan en een parkje. Nog veel langer geleden reed er een trein door dat park van het spoor bij Utrecht Centraal naar de Veilinghaven. Tegen het spoor stond vroeger onder andere een groot sorteercentrum van postbedrijf PTT. Dat terrein ligt nu braak, er zijn plannen om er tegen de zevenhonderd woningen te bouwen. Dat project heet Kruisvaartkwartier.