Speciale felicitaties Usain Bolt voor 'Atleet van het Jaar' Femke Bol

© Atletiekunie
Utrecht - Femke Bol is bij het jaarlijkse Atletiekgala uitgeroepen tot Atleet van het Jaar. De Amersfoortse reeg de titels dit jaar aaneen en brak ook nog het wereldrecord op de 400 meter horden indoor.
Het jaar 2023 was er één van ongekende successen voor Bol. Zo veroverde ze twee keer goud op de WK Atletiek en won ze ook twee titels op de EK Indoor. "Femke Bol is de beste van de wereld vanwege haar consistent presteren op het hoogste niveau en de impact die ze daarmee in heel Nederland en daarbuiten genereert", aldus het juryrapport. "Femke is een voorbeeld voor iedereen met haar toewijding, teamspirit en toegankelijkheid."
Bol kreeg nog een speciale felicitaties van atletieklegende Usain Bolt. De Jamaicaanse sprintkoning roemde haar toewijding maar vroeg ook of ze de volgende keer Jamaica kon laten winnen bij de 4x400 estafette. Op het afgelopen WK versloeg Nederland het land van Bolt nadat Bol in de slotmeters het goud pakte.
Bij het gala werd ook stilgestaan bij de afzwaaiende Dafne Schippers. De sprinter zette dit jaar een punt achter haar carrière waarin ze onder meer twee wereldtitels won en zilver veroverde op de Olympische Spelen van 2016. "Het is moeilijk de juiste woorden te vinden die onderschrijven wat jij hebt betekend voor onze zo geliefde sport, voor onze achterban", sprak Atletiekunie-voorzitter Jan Markink.
"Voor al die jonge Dafnes in Nederland en daarbuiten, voor de fans en misschien wel de belangrijkste: voor de huidige generatie topatleten en talenten.” De Utrechtse ontving de Dafne Schippers Talent Award, een prijs die voortaan ieder jaar naast Atleet van het Jaar uitgereikt zal worden.