U-OV: ‘Busuitval door personeelstekort in 2024 opgelost’

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - In de loop van het komend jaar zullen er geen bussen meer uitvallen door personeelstekorten. Die boodschap heeft vervoerder U-OV voor de Utrechtse gemeenteraad. Wethouder Lot van Hooijdonk neemt de mededeling van de vervoerder niet helemaal serieus. “Eerst zien, dan geloven”, zei ze erover tijdens het vragenuur in de Utrechtse raad.
De Utrechtse gemeenteraad toont zich bezorgd over het nieuws dat er vanaf december 16% minder bussen gaan rijden, dan afgesproken. Raadslid Joost Vasters (D66) stelde namens negen partijen vragen aan de wethouder.
De gemeente wil het autogebruik terugdringen. Zo wordt een nieuwe wijk als Merwede autovrij. Toekomstige bewoners krijgen geen parkeerplaats en worden dan ook niet geacht om een auto te hebben. Ze zijn aangewezen op fiets en OV. Maar als het OV niet rijdt, dan heb je een probleem, zo stellen de partijen. Van Hooijkdonk reageert niet blij: “Dit is aartsvervelend want het past helemaal niet bij alles wat we willen in deze stad en de regio.”

Afschaling

Ook de raad snapt dat dit gevolgen zal hebben voor de toekomst. “Welke consequenties denkt het college dat de afschaling heeft op gebruik van openbaar vervoer in onze gemeente, zoals de reizigersaantallen?” wilde Vasters weten.
Van Hooijdonk moest het antwoord schuldig blijven op die vraag. “We kunnen niet exact voorspellen wat het betekent voor het gebruik maar dat het niet positief werkt kan iedereen op zijn vingers natellen.” Volgens Van Hooijdonk is het goed mogelijk dat reizigers verloren gaan. “We zijn ons bewust dat je mensen ook niet meer makkelijk terugwint. En dat is extra vervelend.”
Bijkomend probleem is dat er geen alternatief beschikbaar is. Dit college en haar voorgangers investeren niet in nieuw asfalt voor auto’s en bij bestaande wegen, zoals de ‘westelijke stadsboulevard’ en de ’t Goylaan, worden juist rijbanen geschrapt. Vasters verwoordde dat als volgt: “We hebben in Utrecht een aantal grote verstedelijkingsopgaven die sterk afhankelijk worden van hoogwaardig OV. Denk aan de Merwedekanaalzone, Cartesius, Papendorp en Overvecht.”
Volgens de wethouder zit het probleem vooral in het stadsvervoer. Maar, volgens informatie van U-OV zijn de problemen binnenkort opgelost. Zo meldde Van Hooijdonk dat de eisen die aan toekomstige chauffeurs worden gesteld al flink naar beneden zijn bijgesteld. “Bijvoorbeeld de taaleis. Dan kan je je voorstellen dat er allemaal nieuwe doelgroepen in beeld komen. En de opleidingen zijn verkort en verlicht. De drempels zijn als het ware verlaagd.”
Van Hooijdonk erkent dat het vak van buschauffeur een zwaar beroep is. Daarom is ze blij dat de CAO voor chauffeurs is aangepast, waardoor onder andere oudere chauffeurs meer rust krijgen en dan minder vaak ziek zijn.