Bij de 'queerfriendly' bh-winkel van Floor is iedereen welkom: 'Soms staan mensen huilend in het pashokje'

© RTV Utrecht
Utrecht - Voor Els is winkelen absoluut geen hobby. Sterker nog, liever gaat hen* helemaal niet naar een winkel. Els is non-binair en identificeert zich dus niet als man of vrouw. "Ik zie er ook niet heel vrouwelijk uit. Ik heb bijvoorbeeld veel lichaamshaar", zegt hen. En dat is knap ingewikkeld als hen bijvoorbeeld een lingeriewinkel in loopt.
"Ik krijg vreemde blikken en dat het erg moeizaam gaat", zegt Els. Hen heeft wisselende ervaringen en is ook wel eens goed geholpen. "Maar dat is vijftien jaar geleden", zegt Els. "Het geen fijn gevoel om je te moeten wapenen voor je naar een winkel gaat." En dat doet hen dus ook niet meer. Els koopt bijna alleen maar kleding online. "Dat is wat ingewikkeld met passen want mijn lichaam is best veranderd de afgelopen paar jaar."

*In dit artikel verwijzen we naar Els met het persoonlijk voornaamwoord 'hen'. Els is non-binair en voelt zich niet man of vrouw. Daarom voelt hen zich niet comfortabel bij voornaamwoorden die naar gender verwijzen zoals 'hij' of 'zij'.

Huilend in het pashokje

Floor van de Pavert heeft lingeriewinkel SuperBra op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Haar doel is om ook de queergemeenschap en mensen met maten die minder voorkomen ook aan passend ondergoed of badkleding te helpen. "Iedereen die een bh wil dragen is welkom bij ons", zegt ze.
Ze heeft honderddertig verschillende maten voor verschillende lichamen. Niet alleen grote maten maar ook juist kleine maten. Daarnaast probeert ze zo inclusief mogelijk te zijn door verschillende soorten huidskleur aan te bieden. Van donker naar licht. "Soms staan mensen huilend in een pashokje omdat ze eindelijk iets aan hebben dat goed past én bij hun huidskleur past", zegt ze.
Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC-Midden-Nederland is enthousiast over de aanpak van Floor. Want ze herkent de verhalen uit de queergemeenschap ook. "Als je een masculien uiterlijk hebt en je kijkt in een winkel van vrouwenkleding dan roept dat al gekke blikken op. En dat zorgt ook voor een stukje onveiligheid en dat je je niet veilig voelt om te shoppen", zegt ze. Van Nieuwenhuijze ziet het ook op andere plekken. "Voor personen in transitie of als non-binair persoon kan het bijvoorbeeld ook lastig zijn om te kiezen in welke kleedkamer je je moet omkleden als je gaat zwemmen."

Elke maat is normaal

"Als je de boodschap krijgt dat er niks is in jouw maat of alleen een wit of beige oma-model, dan krijg je onbewust de boodschap dat je raar bent en afwijkend", zegt Floor. Daar wil ze van af. "Tuurlijk is er in jouw maat heel veel keuze in modellen en kleuren! Elke maat en elk lichaam is normaal."
Na jaren sportbh's dragen, "want daar kan niet zoveel mis aan gaan", uit ongemak om naar winkels te gaan, heeft Els nu een passend model gekocht. "Hier kan ik mezelf zijn en maakt het niet uit dat ik me niet als vrouw identificeer."