Podcast Stadhuisplein: 'Motie over Gaza en Israël in gemeenteraad niet handig'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De motie van Julie Kleinrensink (GroenLinks) vorige week in de Utrechtse gemeente, die het college vraagt zich aan te sluiten bij oproepen voor een staakt het vuren in Gaza is niet heel handig. Dat vinden alle panelleden van de podcast Stadhuisplein.
De motie zorgde vorige week voor commotie en oplopende emoties in de gemeenteraad. De tekst van de motie was zorgvuldig gekozen, maar toch was er hevige weerstand van een deel van de raad. De motie was op het laatste moment tot stand gekomen. Met name de VVD had gewild dat er beter over nagedacht was. UtrechtNu! en Utrecht Solidair waren het met de strekking van de motie oneens en vreesden juist polarisatie in de samenleving.

Voorzichtig

Frits Lintmeijer oud-wethouder voor GroenLinks heeft moeite met dit onderwerp in de Utrechtse politiek. "Je moet heel voorzichtig zijn met het inbrengen van internationale politiek in de gemeenteraad." Lintmeijer constateert dat het heel moeilijk is om over dit onderwerp rationeel te blijven discussiëren. "Je kan geen genuanceerde opmerking maken over dit conflict en je zit meteen in het ene of in het andere kamp. En die splijtzwam zit ook in onze samenleving", zegt hij in de podcast. Toch vond hij de motie van GroenLinks goed geformuleerd, Kleinrensink hield keurig het midden, volgens Lintmeijer: "Het was een motie die zorgvuldig gekozen was."
"De gemeenteraad van Utrecht gaat niet over internationale conflicten", zegt Dimitri Gilissen (VVD) in de podcast. Hij zou als hij nog actief was in de gemeenteraad achter de schermen zijn zegje gedaan hebben en het indienen van deze motie afgeraden hebben. Jasper van Dijk noemt het "raar" om moties over internationale politiek in de Utrechtse gemeenteraad in te dienen.
Complimenten zijn er in de podcast voor burgemeester Sharon Dijksma. Zowel politiek verslaggever en gespreksleider Marc van Rossum alswel Frits Lintmeijer hebben bewondering voor de bijdrage van de burgemeester tijdens het debat. Zij probeerde heel nadrukkelijk de angel uit het debat te halen en riep de partijen op om zich vooral uit te spreken vóór vrede.

Nieuwe premier

In de podcast spreekt het panel naast de commotie over de bekritiseerde motie ook over de rest van de begroting en het 'ravijnjaar' waar veel gemeentelijke begrotingen ernstig in het rood dreigen te duiken. Tot slot praat het panel over de verkiezingen. Jasper van Dijk en Frits Lintmeijer denken dat het sociaal domein beter af is bij een centrum-links kabinet. Dimitri Gilissen houdt zijn hart vast over mobiliteitsprojecten in de regio Utrecht. Als Omtzigt het voor het zeggen krijgt, lijken veel mobiliteitsprojecten voor de Randstad te sneuvelen.
En ten slotte 'de poppetjes', wie wordt de nieuwe premier van Nederland? Als je dat wilt weten luister dan naar (het slot) van de podcast hieronder: