OM eist ruim 26 jaar cel tegen neef Ridouan Taghi voor betrokkenheid moord advocaat Wiersum

© ANP
Utrecht - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 26 jaar en 8 maanden cel geëist tegen Anouar T., de neef van Ridouan Taghi, voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019. T. is volgens het OM "de onbetwiste leider" van een groep die de moord heeft voorbereid door auto's te stelen die door de schutters zijn gebruikt en het doen van voorverkenningen bij het kantoor en de woning van Wiersum.
Volgens het OM is de moord "professioneel en grondig" voorbereid. T. heeft eerder toegegeven dat hij zich bezighield met gestolen auto's, maar "absoluut niet" met moorden.
De politie ontdekte in de zomer van 2019 dat een door Anouar T. gehuurde garagebox in Utrecht werd gebruikt voor het stallen van gestolen wagens. Een van die auto's is gebruikt door de uitvoerders van de moord op Wiersum. Beide uitvoerders werden begint dit jaar in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel.
Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, is geen verdachte in deze zaak. Wel wordt algemeen aangenomen dat de moordopdracht op Wiersum uit zijn richting komt. Wiersum was advocaat van Nabil B. uit Utrecht die kroongetuige is in het Marengo-proces. Eerder werd ook de broer van Nabil B. vermoord. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van B., werd om het leven gebracht.