Volt op Bingo FM: 'Burgerberaad moet landelijke hulp krijgen'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als het aan Volt ligt krijgen lokale burgerberaden landelijke ondersteuning. De stad Utrecht begint een burgerberaad over de viering van het oud en nieuwfeest. Maar met landelijke ondersteuning is er meer kans op succes, beweert Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek vanavond op Bingo FM.
Een burgerberaad is een groep inwoners, die door loting wordt aangewezen. Zij krijgen de opdracht om over een specifiek onderwerp, zoals de vraag hoe je oud en nieuw moet vieren, een advies te geven. Het burgerberaad begint vervolgens zelf een onderzoek. Daarnaast gaan ze onderling met elkaar in discussie. Aan het eind van het traject komt het beraad met een voorstel.
Volgens Koekkoek gaat het daar te vaak fout. "Wat er heel vaak misgaat bij een burgerberaad is dat we mensen om ideeën of een advies vragen, en vervolgens verdwijnen die adviezen in een la", zegt het Utrechtse Tweede Kamerlid tijdens een uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM. Zo'n landelijke ondersteuning zou kunnen helpen bij het inrichten van zo'n burgerberaad, zodat er wel wat gedaan wordt met de adviezen, is haar idee.

Rol gemeenteraad

Anna Elkerbout staat op de lijst voor de Tweede Kamer namens de VVD. Ze staat op een niet-verkiesbare plek, maar is toch strijdbaar. Volgens haar moet van het begin helder zijn wat er met de adviezen gebeurt. Daarnaast vindt ze dat het burgerberaad zorgt voor verwarring en dus is ze kritisch. "Waar onze twijfel zit is, er komt een advies van honderd willekeurige mensen, en dat wordt dan bindend", zegt ze in de uitzending. "Maar wat is dan nog de rol van de gemeenteraad?" Ze vraagt zich af waarom dit soort keuzes niet juist aan de gemeenteraad worden overgelaten. "Wat is het bestuur dan van de stad? Een willekeurige groep mensen of de gemeenteraad?"
De vertegenwoordiger van GroenLinksPvdA, Jelmer Becker kan zich goed vinden in de landelijke plannen van Volt. Hij ziet dat het vooral mooi zou zijn als het burgerberaad en de gemeenteraad gaan samenwerken.
Luister hier de hele uitzending terug