Spoorwegmuseum baalt van stilleggen treinverkeer, maar risico volgens ProRail te groot

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is flink balen voor bezoekers van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Door problemen met de overwegen, kan je voorlopig niet met de trein naar het museum. Volgens ProRail kan de veiligheid niet gegarandeerd worden en is er daarom geen andere mogelijkheid. "We zien genoeg risico om nu de lijn stil te leggen."
Een incident afgelopen februari was de directe aanleiding voor het besluit. Een trein passeerde de overweg op de Kardinaal de Jongweg, terwijl de spoorbomen niet dicht waren. De oorzaak? Door vuil en blaadjes op het spoor krijgt het detectiesysteem niet goed door dat er een trein aankomt. Op het traject rijden de treinen 60 kilometer per uur, op sommige punten 40. Geen enorme snelheden maar een kort moment van 'onzichtbaarheid' voor het beveiligingssysteem veroorzaakt al een onveilige situatie.
De vraag 'Is dit niet heel gevaarlijk?' is terecht.
ProRail
"Dan hebben we het niet over minuten maar over een paar seconden", legt woordvoerder Jeroen Wienen van ProRail uit. "Op het moment dat hij weer zichtbaar is, gaat een overweg alsnog aan. Dan gaan de bellen rinkelen en de lichten knipperen. Omdat de spoorbomen altijd later dichtgaan, kan het gebeuren dat de overweg niet volledig gesloten is. Dan is het nog steeds niet de bedoeling om de overweg op te gaan maar de risico's zijn wel groter."
Volgens ProRail gebeurde het in de laatste twaalf jaar dertien keer dat een trein niet goed werd opgemerkt door het systeem. In zeven gevallen reed een trein een overweg op terwijl die niet (volledig) gesloten was. Dat was bij de overgangen van de Kapteynlaan, de Huizingalaan en de Biltstraat. Het laatste incident op de Kardinaal de Jongweg was in februari.
"De voorgaande incidenten waren altijd in de herfst, de periode van de eerste bladval. Deze zijn steeds los van elkaar bekeken, het spoor is schoongemaakt en daarmee was het opgelost. Omdat het nu in februari was, zijn we gaan kijken naar de andere gevallen", aldus Wienen. "Het gebeurt ieder jaar dat er problemen met de detectie zijn. De vraag 'Is dit niet heel gevaarlijk?' is terecht. We zien genoeg risico om nu de lijn stil te leggen."
Kind van de rekening is uiteraard nu het Spoorwegmuseum. Met een eigen station is er voor de bezoeker niets leuker om ook daadwerkelijk met de trein er naartoe te gaan. "Het is gewoon erg vervelend", reageert Evertjan de Rooij namens het museum. "Eén op de vijf bezoekers komt met de trein en die moeten nu dus een andere manier vinden om hier te komen. Er rijden wel bussen maar er mist nu wel een stukje beleving." Echt negatieve reacties van bezoekers heeft De Rooij nog niet gehoord. "Bezoekers snappen wel dat dit gewoon overmacht is. Het is ook niet onze trein, hé. Wij zijn het eindstation. Het is leuk dat het station midden op het museumterrein staat, maar men snapt wel dat we hier als museum weinig aan kunnen doen."

Hopen op herstel voor kerstvakantie

Volgens De Rooij is het leed voor nu nog wel te overzien. "November komen we wel doorheen, dan is het minder druk. Schoolvakanties en de kerstvakantie in het bijzonder zijn voor ons echter wel heel belangrijk. Dan hebben we het Winter Station, het zou fijn zijn als de trein dan weer rijdt. Onze parkeerterreinen zijn snel vol, dan moet er in de buurt geparkeerd worden en dat vinden we niet leuk voor de buren. We motiveren juist mensen actief om met het ov te komen of op de fiets."
Een termijn heeft ProRail nog niet. "Het is door een aantal dingen namelijk een uniek stukje spoor. Er rijden weinig treinen, acht per dag. Het zijn korte lichte treinen waardoor ze minder snel te detecteren zijn. De bomen staan kort op het spoor, het zijn platanen die snel veel blad verliezen. De bladeren kunnen niet echt een kant op omdat in een stedelijke omgeving ligt. Er zijn niet echt vergelijkbare stukken in Nederland. We willen een duurzame oplossing en niet meer elk jaar met hetzelfde probleem zitten."
Uiteindelijk staat de veiligheid voorop, snappen ze ook bij het Spoorwegmuseum. "We hebben begrip voor het stilleggen. Stel je voor dat de spoorbomen niet omlaag gaan hier bij de Burgemeester Reigerstraat, dat wil niemand op zo'n drukke weg."