Geen treinen naar Spoorwegmuseum Utrecht, ProRail kan veiligheid niet garanderen

© Spoorwegmuseum
Utrecht - Er rijden voorlopig geen treinen tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan. Dat heeft ProRail besloten nadat de treindetectie meerdere keren onvoldoende werkte.
Daarom kan Prorail niet garanderen dat er veilig gereden kan worden. De problemen worden veroorzaakt door vuil en bladeren op de rails. Treinen kunnen dan niet goed gedetecteerd worden, ook als een trein langzaam rijdt. Het kan dan voorkomen dat een trein over een overweg rijdt zonder dat deze volledig is gesloten.
Dat is zeven keer het geval geweest. Eerder dit jaar reed er een trein over een overweg terwijl de spoorbomen nog open waren. Bij dit geval werkten de bellen en geluidssignalen wel en was er geen verkeer op de overweg. De afgelopen twaalf jaar is er dertien keer een kort en tijdelijk verlies van detectie geweest, zo bleek uit onderzoek.
Na ieder incident is er schoongemaakt, een tijdelijke oplossing. ProRail wil nu gaan kijken hoe ze het probleem volledig kunnen oplossen. Tot die tijd wordt er niet gereden op het traject. Dit heeft als gevolg dat reizigers naar het Spoorwegmuseum van een bus gebruik moeten maken.