Scouting brandt zich als eerste aan stookverbod van Utrecht

© RTV Utrecht
Vleuten - Marshmallows boven een kampvuur, een vuurkorf of houtkachel in de tuin: vanaf 2025 is het in de gemeente Utrecht verleden tijd. Vanaf dan geldt een stookverbod voor hout in de buitenlucht. Scoutingverenigingen zijn er allesbehalve blij mee. "Vuur maken is onlosmakelijk verbonden met scouting. En dat kan zonder overlast te geven", vinden ze bij scoutingvereniging Rhenova in Vleuten.
“Dit hoort er toch gewoon bij”, zegt voorzitter René Hochstenbach terwijl hij kijkt naar de langzaam opkomende vlammen. In de vuurkuil bij de vereniging is een groepje jonge scouts bezig met het opbouwen van een vuur. Iets verderop zijn een aantal jongens nog bezig met houthakken.

Scouting wil uitzondering

Een krappe meerderheid van de raad stemde vorige week in met het nieuwe stookverbod. Het verbod gaat over alle houtstook in de open lucht, waaronder barbecues en vuurkorven. Het doel is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Het verbod geldt voor alle plekken buiten, dus ook je eigen tuin. Alternatieven, zoals een barbecue op gas of een sfeerhaard gestookt op bio-ethanol mogen nog wel.
“De manier waarop bij de scouting gewerkt wordt is de meest schone”, legt Hochstenbach uit. “Rookontwikkeling is er nauwelijks.” De voorzitter vindt dat de scouting een uitzondering op het verbod moet krijgen.
“Je moet er iets meer ruimte tussen laten, dan blijft het ook beter staan.” Leidinggevende Thym Kruijt leert een jonge scout hoe hij het hout het beste op kan bouwen. Zelf heeft hij de nodige ervaring. “Je zou me opperpyromaan kunnen noemen”, lacht hij.
Met ruim 10 jaar ervaring bij de scouts weet hij goed hoe het aansteken van een kampvuur werkt. "Ik heb er heel veel gebouwd en nu leer ik dat aan hen”, zegt hij wijzend naar de kinderen in de kuil. Dat de gemeente maatregelen neemt om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, snapt hij. “Dat ze overlast en luchtvervuiling aanpakken is alleen maar goed.” Toch vindt hij dat de scouting niet in het verbod thuishoort.
Kruijt, die ook bestuurslid is bij de studenten scoutingvereniging in Utrecht, meent dat de vervuiling minimaal is. “Bij de scouting weten we hoe we op een schone manier, met weinig rook, een vuur moeten maken.”

Druppel op gloeiende plaat

Dat blijkt ook vandaag. “Ja! Hij is aan.” Tobias kijkt tevreden naar het hout, dat langzaam door vlammen wordt overmeesterd. “Het ziet er moeilijk uit, maar het is makkelijker dan je denkt”, zegt hij. Toch is de concentratie op zijn gezicht goed zichtbaar als hij een extra stuk hout tegen het vuur zet. Af en toe blaast hij richting de vlammen, om het vuur verder aan te wakkeren. Lichtgrijze rook vormt zicht een weg naar de lucht.
Toch is die rook een paar meter boven het vuur nauwelijks meer zichtbaar. “Dat komt omdat er alleen met droog, schoon hout wordt gestookt”, legt de voorzitter uit. Hij vindt de maatregel dan ook een druppel op een gloeiende plaat. “Misschien moeten we mensen bewust maken van duurzaam stoken, in plaats van alles maar gewoon verbieden."

Schadelijk

“Een vuurtje stoken is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. De schaduwkant is er echter ook: houtrook is een belangrijke bron van vervuiling en is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het ontneemt longpatiënten letterlijk de adem”, zei GroenLinks eerder. De partij diende samen met Partij voor de Dieren het voorstel in om houtstook aan banden te leggen.

Het Longfonds riep eerder gemeenten op maatregelen te nemen tegen houtstook omdat het tot gezondheidsklachten leidt. Uit een peiling van Nivel blijkt dat ruim 750.000 mensen met een longziekte aangeven soms tot heel vaak last te hebben van houtstook. De organisatie ziet het liefst dat er ook maatregelen komen tegen houtkachels. Het Longfonds benadrukt daarnaast dat ook voor mensen zonder longaandoening houtstook schadelijk is. “Gezond stoken bestaat niet”, aldus het fonds.