Burgemeester Dijksma roept op tot verdraagzaamheid na sit-in voor Palestina

© RTV Utrecht
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma heeft opgeroepen tot verdraagzaamheid en het tegengaan van polarisatie in Utrecht. Ze reageert daarmee op de zogenoemde sit-in die donderdagavond georganiseerd werd op Utrecht Centraal om steun te betuigen aan Palestina.
Tijdens de actie, die samenviel met de herdenking van de Kristallnacht, werden volgens de gemeente leuzen gescandeerd zoals 'From the river to the sea, Palestine will be free'. De slogan zorgt in veel landen voor verdeeldheid: het wordt onder meer geïnterpreteerd als een oproep tot geweld.
"Ik ben me er zeer van bewust dat deze leus kan leiden tot gevoelens van onveiligheid en onverdraagzaamheid en kan worden gezien als een oproep tot geweld", schrijft Dijksma in een schriftelijk bericht. "De samenloop van het scanderen van de leuzen met de herdenking van de Kristallnacht maakt dit extra pijnlijk. Ik roep iedereen op tot verdraagzaamheid en het tegengaan van polarisatie in onze stad", aldus de burgemeester.

De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde aanval gericht op de Joden in Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938. Honderden Joden werden vermoord, synagogen werden in brand gestoken en winkels en huizen van Joden werden vernield. Ook Joodse scholen en begraafplaatsen waren het doelwit. Het was de opmaat voor de genocide op Joden in concentratiekampen van de nazi's en bij grootschalige executies in door Duitsland bezet gebied.

OM: uitingen niet strafbaar

De uitingen die gisteravond op Utrecht Centraal zijn getoond, zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet strafbaar en vallen daarmee binnen de vrijheid van meningsuiting. "Het OM zal deze en vergelijkbare uitlatingen, ook bij toekomstige demonstraties, steeds van geval tot geval blijven beoordelen. De context waarin een bepaalde uitlating is gedaan, zal daarbij steeds mede bepalend zijn voor de strafbaarheid."
De demonstratie op Utrecht Centraal, die overigens niet was aangekondigd bij de gemeente, had als doel om druk uit te oefenen op de overheid die volgens de organisatie Israël de hand boven het hoofd houdt. "Zo weigert Nederland op te roepen tot een staakt-het-vuren of het zonder voorwaarden toelaten van humanitaire hulp aan Gaza. Verder onderhoudt Nederland sterke banden met Israëlische wapenfabrikanten en het Israëlische leger, en wordt de import en export van Israëlische wapens toegestaan", aldus de organisatie.
Afgelopen weken werden ook in andere grote steden protesten gehouden, zoals in New York en Londen. In Nederland werden eerder al sit-ins gehouden op Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal.