Sint Maarten Parade verlicht straten én wateren in Utrecht: 'Gaat om delen en solidariteit'

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Sint Maarten Parade trekt vanavond met lichtsculpturen, orkesten en dansers door de binnenstad van Utrecht. Bekijk hieronder de beelden.
Van een enorme bloem tot aan de Domtoren. Bij de parade draait het om allerlei lichtsculpturen. Buurthuizen, scholen en asielzoekerscentra maakten ze afgelopen zomer, passend bij hun wijk en het thema 'water.'
De ongeveer 1200 deelnemers trekken niet alleen te voet door de binnenstad, maar varen dit jaar voor het eerst door de Utrechtse wateren. De makers dragen de lichtsculpturen met zich mee en worden begeleid door orkesten, koren, dansers en theater.
Utrecht maakt zich op voor Sint Maarten Parade

Meer dan een kinderfeest

Wie aan Sint Maarten denkt, denkt snel aan kinderen die langs de deuren trekken om snoep op te halen. Maar het feest is meer dan dat, benadrukt Moniek Janssen van de organisatie. "Het gaat vooral om solidariteit, delen. Sint Maarten deelde ooit zijn mantel met een bedelaar." Na zijn dood werd hij het symbool voor naastenliefde en solidariteit. Hij is de beschermheilige van Utrecht.
De parade wordt traditiegetrouw op de vooravond van Sint Maarten gehouden. Het spektakel begint vanavond om klokslag 18.00 uur bij de Maliebrug bij Park Lepelenburg. De stoet trekt vervolgens via het Ledig Erf naar de Oudegracht. Het belooft een drukke boel in de stad te worden: Janssen denkt dat er zeker 15.000 mensen komen kijken.