Geen andere optie dan herten afmaken? Hertenkamp Doorn staat er alleen voor

Herten in het hertenkamp in Doorn.
Herten in het hertenkamp in Doorn. © RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Het mogelijk afmaken van herten in een hertenkamp in Doorn zorgt voor veel ophef. Het hertenkamp ziet geen andere oplossing als er een verbod voor hertenkampen wordt ingevoerd. Andere hertenhouders in de provincie zijn verbaasd en ook een dierenarts vindt dat het anders moet. "Herten afmaken is complete onzin."
Het hertenkamp op Landgoed Beukenrode in Doorn ligt onder vuur. Het landgoed is van plan de herten af te maken als er een hertenkampverbod komt. "We kunnen niet anders", zei voorzitter Cornelis Jan Otto gisteren. Een nieuw onderkomen wist hij niet te vinden. Ook wil hij het mannetje niet weghalen en is castreren ook geen optie.
Vanwege een voorgenomen uitsterfbeleid van hertenkampen, mogen er geen nieuwe jongen bijkomen, maar mogen de huidige dieren wel blijven tot ze sterven. Daarvoor is het afschieten van dieren helemaal niet nodig, zegt dierenarts Peter Klaver. "Je kunt de mannetjes ook steriliseren. Dat is het doorknippen van de zaadleider. Zo krijg je geen jonkies meer en blijft het mannetje in het kamp. Dit valt binnen de wettelijke kaders."
Tekst gaat verder onder de video.
Geen andere optie dan herten afmaken? Hertenkamp Doorn staat er alleen voor

'Wij laten ze uitsterven'

Jan Willem van Holland, beheerder van Dierenweide Julianapark, sluit zich bij dierenarts Klaver aan. Maar hij heeft ook zijn twijfels bij het verbod op het houden van herten. Dat verbod wordt nog besproken in de Tweede Kamer. Omdat er in de tussentijd verkiezingen zijn, is het de vraag of het verbod ook wordt ingevoerd.
Volgens Holland loopt de voorzitter van het hertenkamp in Doorn daarom vooruit op de feiten. "Vooralsnog zijn BBB, VVD, PVV en SGP tegen het verbod. In het worst case scenario gaat het verbod door. Dan zijn er nog andere opties." Net als de dierenarts spreekt hij over sterilisatie, zodat de herten kunnen blijven leven.
Bij het hertenkamp van Kasteel de Haar en het hertenkamp in Baarn wachten ze dan ook af wat er gaat gebeuren. Mocht het doorgaan, dan doet het hertenkamp in Baarn het mannetje weg, zodat er geen jonge hertjes meer worden geboren. De vrouwtjes mogen blijven en kunnen dan uitsterven in het kamp. Verzorger Adriaan Doets: "Wij gaan zeker niet alle herten in een keer af laten maken. Dat vind ik complete onzin."
Ook een verzorger van het hertenkamp Park Oog in Al in Utrecht sluit zich hierbij aan: "Wij hebben er geen seconde over nagedacht om de herten te laten afmaken. We laten ze uitsterven."

Vanaf 1 juli 2024 staan herten niet meer op de huis- en hobbydierenlijst. Er komt een fokverbod. Er mogen dan geen herten meer worden gefokt in hertenkampen en kinderboerderijen. De dieren die dan nog in de kampen leven, mogen blijven tot ze doodgaan. Hierdoor zullen de hertenkampen langzaam verdwijnen.