Utrecht laat gevel stadhuis deels afbreken wegens vallende stenen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De voorzetgevel van het stadhuis aan de Minrebroederstraat wordt binnenkort deels gedemonteerd. Dat laat de gemeente Utrecht vandaag weten. De gevel heeft geen directe functie, maar is vooral decoratief van aard. Onlangs raakte een steen los die naar beneden viel. Sindsdien staat er een hekwerk om de gevel heen.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat bij een inspectie is gebleken dat sprake is van scheurvorming, het risico bestaat dat meer stenen gaan vallen. Daarom worden alle elementen van kalksteen binnenkort gedemonteerd en verwijderd. Voordat ze losgemaakt worden, krijgen de stenen een nummer, zodat de gevel later weer in oude luister kan worden hersteld.
De gevel is een ontwerp van de Spaanse architect Enric Miralles, die rond de eeuwwisseling het Utrechtse stadhuis ingrijpend verbouwde. Onderdeel daarvan is de betreffende gevel die is opgetrokken in deconstructieve vorm. Deconstructivisme is een chaotische en gefragmenteerde bouwstijl die rond 1980 opgang maakte. Het kenmerkt zich door divers materiaal- en kleurgebruik, en muren en gebouwen die schots en scheef staan. Daarbij zijn harmonie, continuïteit of symmetrie afwezig.
Bij het vallen van de steen is niemand geraakt. Het hekwerk staat er om te voorkomen dat bij een volgende vallende steen iemand gewond raakt. Het is nog niet bekend hoe het herstel eruit gaat zien, wanneer het klaar is en wat de kosten zijn.