Geowetenschappers Universiteit Utrecht zijn gegevens kwijt door menselijke fout

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Utrecht - Enkele geowetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) zijn de resultaten van hun onderzoek kwijtgeraakt. Dat komt volgens de universiteit "door een combinatie van een menselijke fout en een technische storing" in het platform Yoda, dat ze gebruiken om de data op te slaan.
De getroffen medewerkers zijn vrijdag op de hoogte gebracht. De universiteit meldt niet welke menselijke fout er is gemaakt en hoeveel wetenschappers daarvan precies de dupe zijn geworden. Het wissen van de onderzoeksgegevens van de faculteit Geowetenschappen gebeurde vorige week donderdag.

Reactie universiteit

"We realiseren ons dat de impact voor getroffen onderzoekers groot is", laat de universiteit weten in een schriftelijke reactie. "Het heeft directe gevolgen voor onderzoekers van de faculteit Geowetenschappen en onderzoekers die met hen samenwerken in de Yoda-omgeving van de faculteit Geowetenschappen."
Er wordt overigens nog wel gekeken of bepaalde data gered kunnen worden. "De precieze situatie en de impact worden op dit moment nog grondig onderzocht, ook de vraag of bepaalde data nog teruggehaald kan worden. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk te realiseren. Hierna zal duidelijk worden hoe groot de exacte impact is."
De universiteit zegt alles in het werk te zullen stellen om onderzoekers zo goed mogelijk te ondersteunen en om de gevolgen van het incident te 'minimaliseren'.