Gesneuvelde treurbeuk op begraafplaats Soestbergen laat enorm gat achter: 'Bijna gehuild op de fiets'

© Ingezonden: Bernadette Schilder
Utrecht - Een 180 jaar oude treurbeuk op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen is gisterochtend omgevallen. Dat kwam waarschijnlijk door een combinatie van hevige regenval, harde wind en het feit dat de boom nog vol in blad stond. Hoe de beuk vervangen wordt, is nog onduidelijk.
Het omvallen van de beeldbepalende boom is op de begraafplaats hard aangekomen. "Het is verschrikkelijk", zegt beheerder Tanja Medema. "Ik zat bijna te huilen op de fiets nadat ik het hoorde."
Volgens Medema wordt het lastig de boom te vervangen, omdat die zo vergroeid was met de begraafplaats. "De manier waarop de takken over de paden hingen, het was bijna een soort kapel."

Enorm gat

Op dit moment wordt de boom verwijderd van de begraafplaats, daarna wordt gekeken hoe de boom vervangen wordt. "Er komt absoluut iets anders", vertelt Medema. "Maar eerst moet alles veilig worden gemaakt, moet er gekeken worden of er graven beschadigd zijn en moeten de mensen geïnformeerd worden die een dierbare bij de boom hebben liggen."
Verder wordt er gezocht naar een mooie en symbolische manier om iets met het hout van de treurbeuk te doen. "Daarna komt de vraag wat we er gaan planten. Maar dat de boom een enorm gat gaat achterlaten, is duidelijk."