Was het een luchtalarm? En van wie is die stem? Utrechters midden in de nacht gewekt door luid alarm

Stadion Galgenwaard vanuit de lucht.
Stadion Galgenwaard vanuit de lucht. © Jasper Leunk
Utrecht - In Utrecht zijn afgelopen nacht meerdere mensen wakker geworden van een alarm. Vooral in de omgeving van stadion Galgenwaard komen veel berichten van mensen die zich afvragen waarom het afging. Het lijkt om een brandalarm te gaan.
Rond 00.30 uur kwamen meerdere meldingen binnen bij de politie over een luid alarm. Om hoeveel meldingen het gaat, wil die politie niet zeggen. Wel meldt een woordvoerder van de politie dat het een brandalarm was, bij stadion Galgenwaard. Mogelijk was een brandende sigaret de boosdoener. Het is niet duidelijk of het brandalarm uit het stadion zelf kwam, of bijvoorbeeld een omliggend huis of bedrijf. De nabijgelegen Kromhoutkazerne laat desgevraagd weten dat zij het niet waren. Volgens een woordvoerder kwam het geluid van een brandalarm van de Galgenwaard.
Naast berichten die RTV Utrecht kreeg over het alarm is ook online te zien dat het meerdere mensen heeft wakker gehouden. Op het socialmediaplatform Reddit spreekt een gebruiker over het alarm dat "klonk als een combi van een brandalarm en 'eerste maandag van de maand' alarm". Volgens de gebruiker hoorde een vriend 1,5 kilometer verderop het ook. Eén gebruiker zegt het vanuit Ondiep te hebben gehoord. Een bewoner van de wijk Buiten Wittevrouwen kon het alarm ook duidelijk horen.
Het alarm en een stem die iets omroept gehoord vanuit de Govertflinckstraat
Twee gebruikers zeggen dat ze ook een stem hoorden die een oproep verkondigde. Volgens één van hen was het het brandalarm van stadion Galgenwaard, de stem zou het ontruimingsplan van het stadion hebben uitgelegd.
Met het idee dat er hier vlakbij allemaal vluchtelingen wonen die uit Oekraïne komen, dacht ik: hoe zou dat zijn voor die mensen?
Marlies
Marlies was er best even van geschrokken. "Ik dacht zelf: in deze gekke tijden..." Ze twijfelt wel of het in Ondiep echt te horen kan zijn geweest. Haar dochter had er rustig doorheen geslapen, terwijl ze vlakbij het stadion wonen. "Maar met het idee dat er hier vlakbij allemaal vluchtelingen wonen die uit Oekraïne komen, dacht ik wel: hoe zou dat zijn voor die mensen? Als je ergens vandaan komt waar een luchtalarm regelmatig afging."
Daarom vraagt Marlies zich af waarom er in zo'n situatie niet even ter geruststelling wordt gecommuniceerd wat er aan de hand is. De Veiligheidsregio Utrecht kon dat niet doen omdat ze er simpelweg niet vanaf wisten. De brandweer is er namelijk niet op af gegaan, laat een woordvoerder weten.
Heb jij iets gehoord, gefilmd, of heb je een andere tip voor de redactie? Laat het ons weten via WhatsApp of mail.