Linda werkt in de thuiszorg en wordt gék van de administratie: 'Ik wil juist meer zórgen'

Utrecht - Er zijn er niet veel die zo gepassioneerd zijn over de zorg als Linda de Valk uit Utrecht. Mensen helpen langer thuis te kunnen wonen, daarvoor studeerde ze. Maar wat in theorie heel mooi leek, is in de praktijk een tikkeltje anders. Ze is zo lang bezig iedere minuut zorg te verantwoorden, terwijl ze die tijd liever in cliënten zou stoppen. Daarom reist ze mee met de RTV Utrecht-bus naar Den Haag. "Politici beloven van alles, maar wie lost het nou op?"
Wat moet de nieuwe Tweede Kamer voor Utrechters gaan doen? In de serie 'UKiest: Halte Binnenhof' reist RTV Utrecht met een bus regiogenoten naar Den Haag. Om Tweede Kamerkandidaten te vragen: hoe gaan jullie ons straks écht helpen? In de aflevering 'Zorg’ staat Linda centraal. Ga voor voor alle afleveringen en meer informatie over de verkiezingen naar onze speciale verkiezingspagina UKiest.
Vol enthousiasme startte Linda (26) een paar jaar geleden – vers afgestudeerd en wel – aan haar eerste baan in de thuiszorg. Ze had al wel gehoord hoe het kón zijn. Hoe druk het kon worden, bijvoorbeeld. Al had ze niet helemaal voorzien hoe het daadwerkelijk zou zijn. "Het is nog steeds superleuk, hoor. Alleen zijn er zóveel regels en administratieve dingetjes die je moet bijhouden, dat je niet zomaar alles voor een cliënt kan doen."
Ze moet er even van zuchten. "Mensen die in de zorg werken, zijn dat gaan doen omdat ze er voor een ander willen zíjn. Dat je tijd hebt om dat kopje koffie voor die ene meneer te zetten. Of als iets niet lukt bij een mevrouw, dat ik dan kan zeggen: ik neem het wel van je over. Maar die tijd is er niet, en dat is écht zonde."
Linda vindt zorgen 'superleuk', maar loopt tegen de administratieve rompslomp aan
Zakelijk zorgen
Linda moet veel zakelijker naar het 'zorgen' kijken dan ze van tevoren had bedacht. Nee, ze weet heus wel dat die ene dame van 80 niet haar oma is, maar het gevoel om er voor haar te zijn, is er wél. "Alleen moet ik zo op de tijd letten, dat ik dat gevoel soms moet laten varen. Daar baal ik dan echt van."
Op school leerde ze vooral over zorgen, minder over zorg verantwoorden. "Enerzijds denk ik: dan moet je wat men je leert op school dus aanpassen. Anderzijds: waarom hébben we eigenlijk minder tijd om met de cliënt zelf bezig te zijn?"
'Alsof ze ons niet vertrouwen'
Van Den Haag hoopt ze daarom dat die enorme registratieplicht wordt verminderd. "Transparantie is goed, dat snap ik helemaal. Maar het voelt ergens ook een beetje alsof ze ons niet vertrouwen in wat we doen."
Gaat de nieuwe Tweede Kamer thuiszorgmedewerker Linda helpen? Partij voor de Dieren, D66 en SP knikken 'ja', maar verschillen over hoe dat moet:
Moet Linda straks nog steeds elke paar minuten zorg verantwoorden?