Utrechts probleemgezin ontwijkt toezicht Veilig Thuis, OM eist taakstraf voor moeder

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Er heerst grote bezorgdheid bij Veilig Thuis als in oktober 2022 drie onder toezicht geplaatste kinderen uit een Utrechts probleemgezin opeens van de radar verdwijnen. Ze blijken met hun ouders kort in Frankrijk te zitten. Tegen de moeder eist het Openbaar Ministerie in de rechtbank Midden-Nederland vandaag een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.
In de maanden na het verblijf in Frankrijk blijft het stil. Het gezin wil daar aanvankelijk een nieuw bestaan opbouwen, maar dat mislukt. Uiteindelijk duiken de broers en hun zusje vorig jaar weer op als ze met hun vader terugrijden naar Nederland.
Inmiddels zijn de ouders gescheiden, maar moeten ze zich vandaag beide voor de rechter verantwoorden. De vader is daarbij afwezig. Hij zou geen tijd hebben en op zoek zijn naar een nieuwe advocaat. Over twee weken is de man wel verplicht voor de rechtbank te verschijnen.

Geen vertrouwen

Vanwege complexe persoonlijke problemen bij de ouders is al geruime tijd geleden een onveilige en instabiele gezinssituatie ontstaan. De kinderen worden daarom onder toezicht gesteld. Hun moeder heeft dan als enige nog gezag over ze. Snikkend vertelt zij vandaag dat ze zich door haar ex-man liet overhalen naar Frankrijk te vertrekken.
Zij heeft geen vertrouwen in de instanties die toezicht hielden op het gezin. Haar ex zou haar daarnaast hebben wijsgemaakt dat hij was uitbehandeld voor kanker. "Ik gunde het hem dat hij bij zijn kinderen kon zijn voor de tijd die hij nog zou hebben", verklaart zij.

Ruzie

Maar tijdens hun verblijf in een klein dorp in de Franse Pyreneeën gaat het al snel mis. Volgens de vrouw wordt duidelijk als de man leugens vertelt. Er ontstaat een hevige ruzie waarbij ze elkaar volgens een van de kinderen van de trap proberen te gooien. Hij sleurt vervolgens de kinderen de auto in en gaat er vandoor. Haar poging om dat te verhinderen mislukt.
De vrouw verklaart bang te zijn, bang dat de kinderen iets aangedaan wordt. "Hij had mij bij Veilig Thuis zwartgemaakt en gezegd dat hij de kinderen zou meenemen naar zijn moeder", verklaart de vrouw emotioneel. Maar de moeder van haar ex is volgens haar al lang overleden.
De kinderen zijn volgens haar zomaar meegetrokken en hebben op dat moment geen kleding bij zich. Kort na het moment van wegrijden, besluit ze de Franse politie te bellen. Haar mans auto wordt niet veel later gevolgd, maar tot een aanhouding leidt dat niet. Uiteindelijk wordt de auto door Nederlandse agenten bij Breda aan de kant gezet. Daar worden dan ook de kinderen in veiligheid gebracht.

Leven beteren

In de rechtbank gaat de vrouw diep door het stof. "Ik ben naïef geweest en had anders moeten reageren en handelen. Maar dat is achteraf." Ze zegt dat ze inmiddels het roer compleet heeft omgegooid en voor haar kinderen wil knokken. Met Veilig Thuis zegt ze goed contact te hebben. Ze heeft een zelfstandige woning geregeld en zoekt hulp voor haar persoonlijke problemen.
De vrouw beseft dat ze een lange weg te gaan heeft, maar hoopt dat het contact niet teveel verwaterd en dat haar kinderen op een dag weer bij haar willen en kunnen wonen.

Onverantwoordelijk

De officier van justitie twijfelt er niet aan dat de vrouw van haar kinderen houdt, maar vindt dat zij zich onverantwoordelijk heeft gedragen door Veilig Thuis te belemmeren om goed toezicht te houden. Zij heeft verkeerde keuzes gemaakt en ook haar ex had daarin een rol. Op herhaaldelijk e-mails met vragen over hun verblijfplaats en de duur van hun verblijf werd niet gereageerd.
Daardoor ontstonden grote zorgen over de veiligheid van de kinderen en zouden bij de kinderen zelfs angststoornissen en suïcidale gedachten zijn ontstaan. "De ondertoezichtstelling is niet zonder reden opgelegd", betoogt de officier. Hij laat daarbij doorschemeren dat hij tegen de man een zwaardere straf had geëist, mits die aanwezig was geweest.
De advocaat van de vrouw vindt dat de rechtbank haar cliënt moet vrijspreken, omdat zij in een kwetsbare positie door haar ex is misleid. Als er toch een taakstraf opgelegd wordt, zou 20 uur moeten volstaan. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.