Meer dan 200 bands in vier dagen, festival Le Guess Who? van start in Utrecht

© Tim van Veen
Utrecht - Vandaag begint in Utrecht het vierdaagse festival Le Guess Who?, met meer dan tweehonderd optredens in bijna alle zalen van de stad en zeker twintigduizend bezoekers van over de hele wereld. "Elke keer zeggen we dat we het volgend jaar echt iets minder gaan doen, maar ieder jaar is het weer zeker net zo groot."
Dat is puur uit enthousiasme, zegt Barry Spooren, hoofd communicatie van het festival. "Er is zoveel moois te ontdekken dat niet zo vaak te horen is en dan denken we: dat kan er ook nog wel bij. Dus ieder jaar wordt het toch wel weer een monsterprogramma."

Le Guess Who? begon in 2007 als een klein undergroundfestival in het oude gebouw van Tivoli aan de Oudegracht. Inmiddels zit het festival op meerdere locaties, overal in de stad. Poppodia, cafés en theaters, maar ook kerken en oude fabriekspanden zijn het toneel van vernieuwende en relatief onbekende bands. Het trekt bezoekers uit de hele wereld, dit jaar komen ze vanuit 51 verschillende landen. Zaterdag en zondag is er ook een gratis programma U?, met ook weer veel bands op meerdere plekken in Utrecht.

Cristoph Schön uit München is één van de vele buitenlandse bezoekers en komt nu al zeker voor de vijfde keer naar Le Guess Who?. "De eerste keer werd ik meteen gegrepen door de sfeer", vertelt hij. "Openhartig, en iedereen was vrolijk en vriendelijk." Hij gaat in Duitsland het liefst ook naar niet al te bekende bands in kleine zaaltjes, maar zoveel tegelijk, dat is hij daar ook nog niet tegengekomen. "De variatie, de bands waar je amper van gehoord hebt. Ik laat me lekker verrassen. Ik kijk onderweg in de trein wel waar ik echt naartoe wil."

Bijna uitverkocht

Over populariteit heeft het festival absoluut niet te klagen, passe-partouts voor alle vier dagen zijn al tijden volledig uitverkocht. Alleen voor vanavond zijn er nog een paar toegangskaarten te vinden. De organisatie merkt ook dat de kaartverkoop steeds vroeger op gang komt en is daar niet ontevreden over. "We komen uit een onzekere periode na corona, dus dat is heel tof."
Maar veel groter hoeft het niet te worden. Zeker de buitenlandse bezoekers laten nu steevast weten dat ze het festival zo intiem vinden en dat wil de organisatie graag zo houden. Wat wel ieder jaar groter wordt is het gratis randprogramma U?, dat voorheen vooral overdag was, maar nu op sommige plekken ook gewoon tot middernacht doorgaat. "Dat is ook wel een beetje het gevolg dat we U? steeds meer niet zelf programmeren. En de partners in de stad hebben soms zelf de wens om langer door te gaan."

Gratis festival U?

U? is te vinden op meerdere plekken in Utrecht, maar het concentreert zich dit jaar iets meer op twee plekken in de stad, zodat je ook daar van optreden naar optreden kunt hoppen en "meer een festivalvibe" krijgt. Zo is er zaterdag veel te doen rond Rotsoord en rond Beton-T en het Skatepark aan de Kon. Wilhelminalaan. Een andere hotspot ligt rond de Nijverheidsweg, met optredens bij NAR en De Nijverheid. Een greep uit de line-up van U?: het experimentele Lunetten Shadow Banking, avant garde-duo Plastic Persoon, eenmansband Schwierige Franz en de Utrechtse punkers van Apeshit. Allemaal gratis.

Tips?

Het is volgens Spooren niet te doen om een absolute festivaltopper aan te wijzen, want die is er nou eenmaal niet. Er zijn geen grote bands en het gaat volgens de organisatie de komende vier dagen om "de muzikale ontdekkingstocht". Maar zelf kijkt hij al wel uit naar zondagavond, naar Faiz Ali Faiz, een traditionele Pakistaanse zanger in de grote zaal van TivoliVredenburg.
"Dat is geen show die je snel op een popfestival zou verwachten, als ik het zo mag noemen. Maar dat is zo energiek en opzwepend, dat ik nu al weet dat het zondagavond een enorme performance wordt. Heel veel mensen gaan daar aan het einde van het festival met een grote glimlach naar buiten komen."
Cristoph Schön tipt het New Yorkse rapduo Armand Hammer, zaterdagavond in de Pandora in TivoliVredenburg. "Die hoor je niet zo vaak en zie je bijna nooit live. En ik hou wel van hiphop." Hij heeft ook wel zin om de nacht af te sluiten in club Basis, aan de Oudegracht, maar hij weet niet of hij dat haalt. "Even kijken of ik dan nog fit ben."