7000 Utrechters staan er alleen voor en zijn op zoek naar een maatje

Wasem en Martijn vonden elkaar via Maatjesgezocht.nl
Wasem en Martijn vonden elkaar via Maatjesgezocht.nl © Oranje Fonds
Utrecht - Dat je familie, vrienden of kennissen hebt, is niet vanzelfsprekend. Alleen al in Utrecht zijn meer dan 7000 mensen op zoek naar een maatje. Maar zo iemand vinden, is niet zo eenvoudig. Het Oranje Fonds, initiatiefnemer van Maatjesgezocht.nl, is daarom deze maand een campagne gestart.
Wat voor maatjes worden gezocht? Dat is heel breed, wandelmaatjes, leesmaatjes, boodschappenmaatjes, schuldhulpmaatjes, huiswerkmaatjes, sportmaatjes. Maar het kan ook gewoon gaan om even kletsen en koffie drinken. Of om hulp bieden, advies geven en meegaan naar een afspraak waar iemand tegenop ziet.
Heb je humor? Ook maatjes die anderen laten lachen, worden naarstig gezocht. "Plezier en persoonlijk contact staan voorop. Je maakt niet alleen iemand anders zijn leven leuker maar zeker ook dat van jezelf", licht het Oranje Fonds toe.
Je weet dat je er voor de ander toe doet, je kan iemand gelukkig maken
Maatje Martijn
In heel Nederland zijn 72.000 mensen op zoek naar een maatje, ook wel buddy genoemd. Vorig jaar meldden zich bijna 5000 mensen aan. Het is vrijwilligerswerk. Je bent dan beschikbaar om met iemand iets leuks te doen of er gewoon voor elkaar te zijn. Op het platform maatjesgezocht.nl kun je je aanmelden en word je in contact gebracht met lokale vrijwilligersorganisaties die maatjes zoeken. Tot nu toe hebben al duizenden mensen dit gedaan.
Vooral jongeren hebben interesse. Zo werd Martijn (26) taalmaatje van zijn Syrische leeftijdsgenoot Wasem. "Het kost niet veel tijd en levert zoveel voldoening op. Je weet dat je er voor de ander toe doet. Je kan iemand gelukkig maken. Ik geniet er echt van. Maatje zijn maakt je dag mooier", legt Martijn uit.
Als maatje beteken je niet alleen wat voor de ander, maar zeker ook voor jezelf, benadrukt het Oranje Fonds. Vrijwilliger zijn draagt bij aan zingeving, persoonlijke groei en meer sociale contacten. In sommige gevallen is het een stap op weg om zelf weer mee te doen in de samenleving. "Het doet echt iets met je”, aldus Sandra Jetten directeur Oranje Fonds.
Het doel van het maatjesproject is dat niemand er alleen voor staat. "Iedereen doet ertoe, maar helaas ervaart niet iedereen dat. Daarom mobiliseren, versterken en ondersteunen we zoveel mogelijk initiatiefnemers en organisaties die mensen betrekken bij de samenleving."