Vorig jaar veel minder woningtransformaties, maar in Stichtse Vecht gaat het wél voorspoedig

© Pixabay
Utrecht - Het aantal woningen dat is ontstaan na het ombouwen van kantoorpanden is vorig jaar afgenomen. Volgens het CBS kwamen er in 2022 ruim 3000 woningen bij door kantoorpanden te transformeren, zo'n 30 procent minder dan in 2021. Van de vier grote steden leverde Utrecht de minste woningtransformaties op.
De kantoorpanden die het aantrekkelijkst zijn om te transformeren, zijn grotendeels al omgebouwd. "Het laaghangend fruit is wel geplukt", zegt hoogleraar woningbouw aan de TU Delft Peter Boelhouwer tegen de NOS. Daarnaast speelt ook mee dat ambtenaren een beperkte capaciteit hebben om de benodigde procedures af te ronden. "En het gebruik van kantoorpanden voor de opvang van Oekraïners kan een rol spelen."

Provincie Utrecht

In onze provincie steeg het aantal woningen dat voortkwam uit een transformatie het hardst in de gemeente Stichtse Vecht met ruim 52 procent. Het betrof 75 nieuwbouwhuizen. Ook in de gemeenten Wijk bij Duurstede (27,8 procent) en Bunschoten (24,8 procent) was een forse stijging te zien. In de gemeenten Bunnik, Eemnes, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Renswoude, Rhenen kwam er niets bij.
Bekijk hieronder het overzicht per gemeente:
Het totale woningtekort in ons land ligt momenteel op zo'n 390.000 woningen. De belangrijkste groei komt nog altijd van het bouwen van nieuwe huizen. Vorig jaar werden er ruim 74.000 nieuwe woningen opgeleverd, het hoogste aantal in tien jaar tijd.