Anne wil dat De Leckere weer 'het beste pils van Nederland' wordt

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Brouwerij De Leckere wil zo snel mogelijk weer bier maken. Het Utrechtse bedrijf in het Werkspoorkwartier ging eerder dit jaar failliet, maar kondigde afgelopen week een doorstart aan. Achter de schermen wordt druk gezocht naar een nieuwe locatie voor de brouwerij. Intussen komen de eerste bestellingen binnen én is het eerste testbrouwsel al gemaakt. "In een blinde test kan ik 'm niet onderscheiden van de oude."
De Leckere wil weer "het beste pils van Nederland" worden
Twee grote koelcellen vol met bier. Dat is waar Anne Rijsterborgh en de andere nieuwe eigenaren van De Leckere mee moeten beginnen. De hoofdbrouwer kijkt naar een toren lege bierkratten. "Over twee maanden moeten deze allemaal vol zijn." Een ruimte verder is gevuld met fusten speciaalbier en nog weer een andere koelcel staat vol met kleinere verpakkingen.
"In 2018 hadden we het beste pils van Nederland. Dat willen we eigenlijk weer", vertelt Rijsterborgh. Voor het faillissement van de Utrechtse biologische brouwerij was hij als hoofdbrouwer van De Leckere verantwoordelijk voor de verschillende bieren. Precies vijf maanden later is hij dat weer. "Ik ben blij dat er zo veel vertrouwen in mij is."

Doorstart

Vorige week werd bekend dat een groep liefhebbers van het biermerk en de - toen nog - oud-hoofdbrouwer de handen ineen zouden slaan voor een doorstart. "We zijn nu druk bezig met klanten binnenhalen, want we verwachten dat er veel zijn overgestapt", vertelt Rijsterborgh. "Het liefst was ik een week na het faillissement alweer gaan brouwen."
Sinds het faillissement in juni was het Utrechtse bier namelijk niet verkrijgbaar. Intussen is de webshop weer operationeel en is het eerste testbrouwsel een succes. "Ik hoop dat we over niet al te lang weer een plek hebben in de stad", vertelt de brouwer. De testbrouwsels worden namelijk nu nog bij andere brouwerijen geproduceerd.
"In een blinde test kan ik 'm niet onderscheiden van de oude", zegt de hoofdbrouwer. "En ik durf best te zeggen dat ik er wel het een en ander vanaf weet na bijna zeven jaar." Toch denkt Rijsterborgh dat De Leckere het allerlekkerste smaakt, als hij in een eigen brouwerij wordt gemaakt. Zo ver is het voorlopig alleen nog niet. "Dat gaat ook minstens nog wel een paar maanden duren."
Voor er überhaupt over de inrichting nagedacht wordt, personeel is aangenomen of brouwmaterialen besteld kunnen worden, moet er een geschikte locatie zijn. En die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. "We zijn een Utrechts biertje", zegt Rijsterborgh. Dus het liefste ziet hij de nieuwe brouwerij binnen de grenzen van de gemeente Utrecht. Ook moet er goed nagedacht worden over de distributiemogelijkheden. "Eerst reden we met dieseltanks door de stad om bier te leveren. Hoe verantwoord is dat nog? Er zijn genoeg elektrische opties."
Tot slot moet de opslag een heel stuk groter worden dan de huidige. Rijsterborgh: "Ik ben nu telkens alles heen en weer aan het schuiven, omdat het niet lekker past."

Gok

Rijsterborgh wil de recepturen niet veel veranderen. Qua bieren en smaken mag het van hem redelijk hetzelfde blijven. Hoewel de hoofdbrouwer zich hoofdzakelijk met het brouwproces bezighoudt, weet hij wel dat er veel moet veranderen. "De bedrijfsvoering moet duidelijk op een andere manier. Anders was De Leckere niet failliet gegaan."
Zo was volgens Rijsterborgh de vorige locatie van de brouwerij simpelweg "veel te duur." Als was dat niet de hoofdreden voor het faillissement. Al jaren draaide de brouwerij verlies en ook waren er flinke openstaande schulden. De stijgende kosten van de afgelopen jaren werd het biermerk te veel.
De hoofdbrouwer weet goed dat hij en de andere nieuwe eigenaar een flinke gok hebben genomen: "Je hebt geen idee hoe het exact gaat lopen. Het is en blijft spannend." Toch is Rijsterborgh vooral blij dat hij weer z'n De Leckere-shirt aan kan. "We hopen dat we binnen een aanzienlijke tijd weer op hetzelfde niveau als nu zitten, maar dan zonder schulden. Wij hebben genoeg vertrouwen. Anders waren we dit avontuur nooit aangegaan."