Honderden bewoners Utrechtse studentenflats in onzekerheid door renovatieplannen

Utrecht - Spanning tussen woningcorporatie SSH en bewoners van een Utrechtse studentenflat. Door een renovatie moeten driehonderd studenten op zoek naar vervangende woonruimte. Maar dan moet eerst 70 procent van de huidige bewoners instemmen met het plan en de grote vraag is of dat gaat gebeuren. "Ik heb helemaal geen zin om weer tien keer te moeten hospiteren.”
Roeland Kreeft, manager wonen SSH, zegt veel vragen te krijgen van studenten. Maar volgens de SSH moet de renovatie "nu echt een keer gebeuren". Veel panden van de woningcorporatie zijn verouderd en volgens de woningcorporatie is er een groeiende vraag naar verduurzaming.
Honderden studenten in onzekerheid door renovatieplannen SSH op Tuindorp-West Complex
Er staan drie flats met zo'n 900 studenten op het studentenwooncomplex. De gebouwen werden begin jaren 70 opgeleverd en hebben inmiddels een monumentale status. Na vijftig jaar zijn de flats toe aan een ingrijpende opknapbeurt, waarbij grotere woonkamers en nieuwe badkamers worden gerealiseerd. Ook worden de flats aan de Willem Schuylenburglaan en Van Lieflandlaan verduurzaamd: zo wordt bijvoorbeeld de buitenste schil geïsoleerd en het enkel glas vervangen.
Voorrang op wisselwoning
"Ik ben bezig met mijn master en heb helemaal geen zin om weer tien keer te moeten hospiteren", zegt Timo. De student planologie woont 3,5 jaar in de rode woontoren, met negen huisgenoten. Hun flat zal volgens de plannen als eerste worden gerenoveerd. "Ik wil graag met ze blijven wonen, ons huis is heel hecht. We studeren en eten samen, doen spelletjes en gaan op vakantie met elkaar", somt Timo op. "Maar dat wordt niet in acht genomen, we worden straks uit elkaar gehaald."
De student vraagt zich af waarom zij niet samen kunnen doorstromen naar een ander studentencomplex. "Een ander alternatief zou zijn om ons meer tijd te geven om te verhuizen." Volgens Timo hebben bewoners van de andere flats wél ruim van te voren te horen gekregen dat er verbouwd gaat worden. Zij zijn pas over twee jaar aan de beurt, terwijl hij al in juli 2024 zouden moeten vertrekken. Volgens Actiegroep Rode Flat had betere communicatie SSH veel leed kunnen voorkomen.
Nog niet definitief
De actiegroep zegt te begrijpen dat de flat verbouwd moet worden en wil bijdragen aan een oplossing. De groep pleit voor een gefaseerde uitstroom. Dat zou studenten helpen studie af te maken voor ze de flat verlaten en in de tussentijd lege kamers aan te bieden aan nieuwe bewoners met tijdelijke contracten. "Zij weten dan al van tevoren dat de flat een keer verbouwd gaat worden. Zo zijn de meesten binnen drie jaar echt wel weg", aldus de actiegroep.
Volgens SSH-manager Kreeft heeft de woningcorporatie geen driehonderd kamers leegstaan, maar is vervangende huisvesting gegarandeerd. Zo krijgen bewoners voorrang bij hospiteeravonden, maken ze aanspraak op een wisselwoning, kunnen een verhuisvergoeding aanvragen en voorrang krijgen op alle studentenstudio's. "Niemand komt op straat te staan", benadrukt Kreeft. "Het zou naïef zijn als we zouden denken dat alle studenten enthousiast zouden reageren op het nieuws dat ze zouden moeten verhuizen. We hebben natuurlijk een goede reden om dit te doen. Ook op ons wordt een beroep gedaan om te verduurzamen."
Overigens zijn de plannen voor de verbouwing nog niet definitief, 70 procent van de huidige bewoners moet namelijk instemmen met het plan. "We hebben niet een heel nieuw complex vrij staan bij een renovatie waar iedereen heen kan verhuizen, dat is vervelend", zegt Kreeft. "De komende maanden gaan we in gesprek met studenten en doen we een draagvlakmeting, dat is een wettelijk voorschrift."
De SSH-manager hoopt wel dat de huurders het belang van de operatie inzien. "We zijn afhankelijk van de instemming van de huurders", erkent de manager. "We realiseren ons dat we ze iets heel moeilijks vragen, namelijk hun eigen belang van een fijn huis afwegen tegen het algemeen belang van verduurzaming van dit complex."