Limburg wint het eerste Regio Songfestival, Utrechtse Melanie wordt zevende

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht/Utrecht - Emmy Ackermans uit Maastricht heeft namens Limburg het Regio Songfestival gewonnen. Met haar nummer 't Letste Rundje deed ze mee aan het evenement dat is georganiseerd door de dertien regionale omroepen. Ze kreeg de veel punten van het publiek dat kon stemmen via sms. Brabant werd tweede, Overijssel derde. De Utrechtse inzending eindigde op de 7de plek.
Het is de eerste single van de Maastrichtse winnares, schrijft de Limburgse omroep L1. "Ze riep voor het schrijven en de productie van het liedje de hulp in van Kirsten Michel en Didier de Ruyter van Soundwise Musicstudio in Amsterdam. Het lied is gedeeltelijk in het Nederlands en gedeeltelijk in het Limburgs."

Utrechtse Melanie Ryan

Het Regio Songfestival is een programma van de gezamenlijke regionale omroepen. Die stuurden alle dertien een act naar de finale in de Stadsschouwburg in Utrecht. De Utrechtse inzending Melanie Ryan werd met haar liedje Achterom zevende. Ze kreeg in totaal 102 punten. Haar liedje gaat erover dat je soms even moet stilstaan en kunt genieten van wat je al hebt bereikt. Ze heeft het nummer speciaal voor het Regio Songfestival geschreven.
De eindstand nadat alle punten van het publiek en de vakjury's zijn uitgedeeld.
De eindstand nadat alle punten van het publiek en de vakjury's zijn uitgedeeld. © RTV Utrecht
Het Regio Songfestival werd dit jaar voor het eerst gehouden. Uit alle regio's kwam een bus met fans om de deelnemers toe te juichen vanuit de zaal. De omroepen hielden eerst voorrondes in de eigen regio. RTV Utrecht was dit jaar de gastomroep.
Teruglezen kan in ons liveblog. Wil je het hele programma terugkijken? Dat kan hier:

Presentatoren

De presentatoren hebben genoten van de optredens. "Wat tof om te merken dat er zoveel talent in alle regio’s van het land is", zei Stefania, oud-deelnemer van het Eurovisie Songfestival Stefania. "Ze hebben allemaal stuk voor stuk de beste versie van zichzelf laten zien. Een geweldige avond!"
Riks Ozinga van RTV Utrecht vond het een voorrecht om dit samen met Stefania en Bernadette Keizer, ook van RTV Utrecht te mogen presenteren. "Maar ook achter de schermen werd door iedereen keihard gewerkt om van dit liedjesfeest een succes te maken. Wat mij betreft wordt het Regio Songfestival net zo’n traditie als het Eurovisie Songfestival."
Bernadette Keizer deed verslag vanuit de green room. "Het was een groot feest backstage met alle finalisten! Ondanks de zenuwen, hebben we met z’n allen kunnen lachen en genieten van zoveel mooie muziek om ons heen. Zo bijzonder om dit voor de eerste keer in de Stadsschouwburg mee te mogen maken. Er is een terechte winnaar en ik kan niet wachten tot de volgende editie!"
© RTV Utrecht

Succesvolle samenwerking

Met trots kijken de regionale omroepen terug op een succesvol project. Het niveau van de artiesten was boven verwachting en de reacties waren positief. Tevens bood dit unieke evenement de gelegenheid om iedere regio goed op de kaart te zetten. Vanwege dit grote succes is besloten dat het Regio Songfestival als jaarlijks event blijft terugkeren. Volgend jaar zal de finale plaatsvinden in de winnende provincie Limburg.