Utrechtse Ulu Moskee heeft nu een museumfunctie: 'We hopen dat mensen met een vooroordeel eens binnenstappen'

Utrecht - Het is een van de grootste moskeeën van Nederland, maar toch weten veel mensen niet hoe de Utrechtse Ulu Moskee er van binnen uitziet. Daarom is het Turkse gebedshuis sinds kort aangesloten bij het Grootste Museum van Nederland, maar kun je er nu zo maar naar binnen stappen?
Het Grootste Museum is een samenwerking van het Utrechtse Museum Catharijneconvent met kerken, synagogen, moskeeën en tempels. Het idee is allerlei soorten gebedshuizen open te stellen voor het publiek, zoals dat in veel andere landen ook gebruikelijk is.
Interim-directeur Anique de Kruif van het Catharijneconvent is trots dat de Ulu Moskee zich bij het initiatief heeft aangesloten en daarmee de 22ste 'museumzaal' van Nederland is. De Kruijf: "Het is belangrijk om het religieus erfgoed onder het voetlicht te brengen. Dan leren we elkaars tradities kennen. Het is belangrijk om nieuwsgierig naar elkaar te zijn om elkaar beter te begrijpen en te weten wat onze achtergrond is en wat ons inspireert."
Voorzitter van de Ulu Moskee Yücel Aydemir hoopt dat veel mensen eens binnenstappen. Hij benadrukt dat de deur altijd openstaat voor iedereen. Toch maken niet veel mensen daar gebruik van. Aydemir: "We hopen juist de mensen die een vooroordeel hebben nou eens op bezoek te krijgen. Mensen die argwanend zijn naar moslims en moskeeën, zodat we het gesprek aan kunnen gaan."

Kijkkaart
Om de bezoekers te leren over de moskee, het gebouw maar ook de versieringen ligt er een 'kijkkaart'. Een kaart met daarop afbeeldingen van delen van de moskee met daarbij de uitleg. Aydemir: "Je zou ook een gebed kunnen bijwonen als je bij ons bent. Maar ook alle elementen in de moskee kan je leren kennen. Bijvoorbeeld de ruimte waar de imam het gebed leidt en de preekstoel. Al dat soort zaken daar hebben we nu een mooie uitleg bij op de 'kijkkaart'. Dus dan krijg je er het verhaal bij."
Greet Hoffland uit de Meern heeft de kaart al uitgeprobeerd en vond het leerzaam: "Ja, we zijn hier uit nieuwsgierigheid, ik was hier nog nooit binnen geweest. En die 'kijkkaart' is heel duidelijk. Ook de kaligrafie werd uitgelegd en dat er geen mensen en dieren worden afgebeeld. Dat wist ik niet. Ik vind het mooi en heel duidelijk." Ook voor Michel Joskin is het de eerste keer in de moskee: "Heel mooi, rustgevend en prachtige architectuur. En leuk om een keer een gebed mee te maken. Het vergroot begrip om zoiets een keer te zien."
De deur van de Ulu Moskee staat dus eigenlijk altijd al open. Maar online zijn voor de duidelijkheid ook de openingstijden te vinden van alle religieuze gebouwen die meedoen aan het Grootste Museum van Nederland.
Afgelopen zomer paste de Ulu Moskee haar openingstijden aan vanwege onrust in de buurt. Overlast van groepen jonge mannen, zogenoemde veiligelanders. Nu de moskee juist haar gastvrije karakter wil benadrukken zorgt dat wel voor extra oplettendheid. Aydemir: "Dat is een grote uitdaging. Wij hopen in samenwerking met de politie en de gemeente, dat een halt toe te roepen. En dat we ondanks alles ons mooie gebouw tentoon kunnen stellen aan een groot publiek."
Voorschriften voor bezoekers
Bezoekers van de Ulu Moskee mogen de moskee bezoeken terwijl het gebed plaatsvindt. Vrouwelijke bezoekers hoeven geen hoofddoek te dragen en mogen bij het gebed van de mannen aanwezig zijn, wel op een verdieping hoger. Er wordt wel gevraagd of iedereen zijn schoenen uit wil trekken.
In Utrecht is er nog geen synagoge die zich heeft aangesloten bij het Museum maar wel op andere plekken in Nederland. Mannen moeten daar bij binnenkomst een keppeltje dragen.
In aangesloten kerken, zoals de Domkerk, mogen bezoekers ook tijdens vieringen en gebeden aanwezig zijn. Ze mogen alleen op dat moment niet rondlopen, maar wel zitten op de banken.