Calamiteitenhospitaal Utrecht oefent dubbele ramp

© Defensie / Hans Roggen
Utrecht - Het calamiteitenhospitaal bij UMC Utrecht heeft vandaag een grote rampenoefening gehouden. Zorgverleners en andere medewerkers werden met diverse crisissituaties op scherp gezet.
In het oefenscenario met de titel 'Double Trouble' moesten de deelnemers snel schakelen. Terwijl het hospitaal zogenaamd bezig was met de opvang van 22 gewonde militairen uit een oorlogsgebied stortte in de directe omgeving de tribune van een groot sportevenement in. Zo'n 140 gewonden, onder wie ook kinderen werden naar binnen gebracht. In hun kielzog meldden zich al snel dertig verwanten die zich zorgen maakten. Het werd een stresstest die het speciale ziekenhuis op het ergste moest voorbereiden.
Het calamiteitenhospitaal dat in noodgevallen opengesteld wordt is een samenwerking van Defensie, UMC Utrecht en het ministerie van VWS. Die eisen dat het ziekenhuis in een half uur volledig operationeel is en veel slachtoffers kan opvangen. Dat werd vanmiddag geoefend. Ook de samenwerking tussen de verschillende organisaties en de zorg voor de naasten van alle slachtoffers moest worden getraind. Volgens het UMC Utrecht is de opvang van oorlogsslachtoffers tegenwoordig waarschijnlijker geworden en moet het hospitaal daarnaast paraat blijven voor rampen.
Behalve zorgmedewerkers trainden ook maatschappelijk werkers en klinisch psychologen mee, net als facilitair medewerkers en de afdelingen communicatie. Ook buiten de drie samenwerkingspartners namen vrijwilligers en professionals deel. Zo werden enkele tientallen vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis ingezet. De jaarlijkse crisisoefening wordt op een later moment uitgebreid geëvalueerd.