Zes aanhoudingen en drie woningen gesloten in onderzoek drugssmokkel

© RTV Utrecht
Amersfoort/Vleuten - De politie heeft beslag gelegd op drie woningen in Vleuten, Amersfoort en Hooglanderveen in een onderzoek naar drugssmokkel. Ook zijn er zes verdachten aangehouden. Zij zouden drugs via Engeland naar Azië vervoeren.
Agenten hielden de mannen tussen de 27 en 40 jaar oud dinsdagochtend aan. Waar de verdachten vandaan komen, is niet bekend.
Na de aanhoudingen zijn er dertien huizen en bedrijfspanden doorzocht. Naast de drie woningen nam de politie ook een Range Rover in beslag. Er vonden ook doorzoekingen in Noord-Holland plaats, hier zijn er geen huizen in beslag genomen.
Bij de doorzoekingen vonden de agenten onder meer een vuurwapen, grote geldbedragen en voorwerpen die te maken hebben met de bewerking van verdovende middelen.

8000 kilo heroïne

De politie startte vorig jaar met het onderzoek. Hiervoor tapte de recherche berichten af uit een versleuteld communicatieplatform. Daar kwam uit naar voren dat een internationaal crimineel samenwerkingsverband verdovende middelen importeerde. Zo zouden de verdachten betrokken zijn geweest bij het importeren van 8.000 kilo heroïne vanuit Antwerpen.
Ook zouden de verdachten regelmatig tientallen kilo's cocaïne, heroïne en ketamine naar Engeland vervoeren. Hierin fungeerde Nederland als doorvoerland. Volgens de politie kan één transport al snel tussen de 1,5 à 2 miljoen euro opleveren.
De politie verdenkt de mannen er ook van dat ze tientallen miljoenen euro's aan cash via de Canarische Eilanden hebben verplaatst. Het geld zou deels zijn witgewassen door de aankoop van goud.
De verdachten zitten vast.