Krappe meerderheid van Utrechtse gemeenteraad stemt voor verbod op houtstook in buitenlucht

© Pixabay
Utrecht - In de gemeente Utrecht mag in de open lucht geen hout meer worden gestookt vanaf 1 januari 2025. Dat besloot de gemeenteraad gisteravond. Het plan van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om vuurkorven en barbecues die op hout worden gestookt te verbieden, is aangenomen. Het gaat om alle plekken buiten, dus ook om je eigen tuin.
Het voorstel van de twee partijen is bedoeld om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De luchtkwaliteit in de gemeente is nog niet goed genoeg. Er is teveel vervuiling en dat kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Ondanks dat de houtstook in de open lucht maar zorgt voor een klein aandeel in vervuiling in de stad, willen de partijen het verbieden.
Niet de hele gemeenteraad staat achter het plan, want eerder leek het initiatiefvoorstel onvoldoende steun te krijgen. Inmiddels is het voorstel aangenomen met 22 van de 42 stemmen. Onder andere VVD en UtrechtNu! zijn tegen. UtrechtNu! denkt dat het verbieden van houtstook in de open lucht moeilijk te handhaven is.