Patstelling dreigt op de Nobelstraat

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet met de Utrechtse Nobelstraat. Dat is door de week een drukke verkeersader met veel fietsers en bussen. Maar in de nachten van donderdag tot en met zaterdag verandert de straat in de hotspot van feestende jongeren. Gemeenteraad en burgemeester Dijksma bakkeleien over de oplossingen, maar doen dat al jaren.
Bewoners worden al tien jaar lang ernstig gestoord in hun nachtrust, betoogt Gert Dijkstra van de eenmansfractie EenUtrecht. “De bewoners worden er moedeloos van”, zei hij in de gemeenteraad. Het stoort hem dat – in zijn ogen – niemand erkent dat de overlast inmiddels ontoelaatbaar is, en dat horecaondernemers zich niet aan hun vergunning houden. Hij stelde voor om maatregelen te nemen tegen cafés die op donderdag dansavonden houden. Dat voorstel kreeg geen meerderheid. Een voorstel om een onderzoek te doen hoe de straat leefbaar én levendig te maken haalde wel een ruime meerderheid.

Nieuwe Horeca

Het CDA pleitte ervoor om geen nieuwe horeca toe te staan in de straat. Utrecht Solidair wil meer handhavers en politie in de nacht op de Nobelstraat. Beide voorstellen haalden het niet.
Burgemeester Sharon Dijksma die over de openbare orde gaat, benadrukte dat niet het publiek in de horecagelegenheden een probleem is, maar de bezoekers die op straat staan. Zij denkt dat corona op twee manieren de problemen verergerd heeft. Volgens Dijksma zijn "onze jongeren verleerd om uit te gaan". Maar daarnaast hebben de bewoners tijdens corona mogen proeven van een ongestoorde nachtrust in de weekenden.