Geen reclame meer voor vlees, gokken en alcohol in Utrecht, maar nog wel voor vreemdgaan

Utrecht - Volgens de ChristenUnie in de stad Utrecht heeft iedereen het recht om vreemd te gaan. Deze opmerkelijke uitspraak deed de partij gisteren tijdens een debat over buitenreclame. De partij wil juist een verbod op reclame voor datingsites die het vreemdgaan promoten. Dat voorstel van de ChristenUnie haalde het niet. Dat geldt wel voor reclame op vlees, gokken en alcohol. Die mogen in de toekomst niet meer in de stad gemaakt worden. Maar er is een groot grijs gebied, erkent nagenoeg iedereen.
Vorig jaar besloot de Utrechtse gemeenteraad al dat er geen reclame meer gemaakt mag worden die gerelateerd is aan fossiele brandstoffen, zoals reclame voor vliegvakanties of autobenzine. Met dat succes op zak wilden diverse partijen meer reclame-uitingen verbieden. Zo kwam de Partij voor de Dieren met een motie om reclame voor ‘producten bestaande uit hele of delen van (dode) dieren bedoeld voor menselijke consumptie' te verbieden. Volgens fractievoorzitter Maarten van Heuven is ‘het moeilijk te verdedigen dat de gemeente geld verdient aan het laten tonen in de openbare ruimte van reclames die aanzetten tot dierenleed, milieuvervuiling en klimaatopwarming’.
Braadworst
Vervolgens ontstond er een vermakelijk debatje, Nadia Stylianou (D66) wilde van de Partij voor de Dieren weten of de reclames van Wakker Dier dan ook verboden moeten worden. Die hebben posters in de stad hangen met ‘een grote braadworst’ er op. Van Heuven was kort uit het veld geslagen: ‘Grijze gebieden heb je altijd’. Hij herstelde zich snel, zo’n advertentie zet niet aan tot het meer eten van vlees, meent hij.
Het toont wel het grote grijze gebied dat dit verbod creëert. Want de gemeente gaat alleen over plekken in de openbare ruimte waar zij reclameruimte aanbieden. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan bushokje. Maar als er achter die bushalte een ambachtelijke slager of supermarkt ligt, dan mag die reclame maken voor elk stuk vlees dat hij wenst. Toch haalde het voorstel van Van Heuven het, D66 stemde tegen, maar dat was onvoldoende. En dus wordt dit soort reclame voor een deel verboden in de stad.
Vreemdgaan
De ChristenUnie wil ook een verbod op de vleselijke liefde, voor zo ver het reclame betreft om seks te hebben buiten het huwelijk. Raadslid Kirsten Alblas vindt dat vreemdgaan kan bijdragen aan een echtscheiding. En dat vindt ze ongewenst. Haar voorstel haalde het niet, mede omdat het bijzonder lastig is om te definiëren welke reclame daadwerkelijk aanzet tot vleselijke liefde tussen twee mensen die niet getrouwd zijn. Een date via zo’n site kan ook heel netjes alleen in een restaurant plaatsvinden.
D66 liet meerdere keren weten dat al deze verboden in strijd zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, waarbij het maken van reclame valt onder het recht van vrije meningsuiting. Ze ontlokte de ChristenUnie de uitspraak: “Iedereen heeft het recht om vreemd te gaan, laat ik het dan zo noemen.” Toch vindt Alblas het geen goed idee om er reclame voor te maken. Haar voorstel haalde het niet. Naast haar partij stemde Denk en CDA voor. Opmerkelijk dat ook Student & Starter voor een verbod op dergelijke reclame is.
Biertje?
Reclame voor alcohol mag straks ook niet meer in Utrecht. Maar ook daar werd het grijze gebied direct duidelijk. David Bosch (UtrechtNu!, voorheen de PVV) vroeg zich af wat er moest gebeuren als een Tour de France of Giro naar de stad komt, en daarin reclame gemaakt wordt voor alcohol. Ook een verbod op reclame voor gokken van de PvdA haalde het.
Wethouder Susanne Schilderman (D66) gaf eerder aan dat de gemeente afstevent op een aanzienlijk tekort op de begroting. Met het steeds verder verbieden van diverse soorten reclames zullen de inkomsten daaruit gaan afnemen, waardoor het voor bedrijven die bushokjes exploiteren steeds lastiger wordt om rond te komen.