Verontwaardiging om langdurige leegstand sociale huurwoningen Utrecht

© RTV Utrecht / Marijn van Gelder
Utrecht - Hoe kan het dat er zoveel sociale huurwoningen leegstaan in tijden van woningnood? Vijf partijen in de Utrechtse gemeenteraad snappen niet waarom woningcorporatie Bo-Ex niet opschiet met de renovatie. Wethouder Dennis de Vries betreurt het ook dat achterstanden nog niet zijn opgelost, maar verwacht wel dat dat binnenkort gaat gebeuren.
"In het sociale woningbouwcomplex 507 in Lombok zijn ruim twintig leegstaande benedenwoningen. Om nog maar niet over de bovenwoningen te spreken", zegt Pepijn Zwanenburg van GroenLinks. Ook in de Sterrenwijk staan huurwoningen leeg, en die werden onlangs al gekraakt door krakers die "een statement wilden maken." Zwanenburg stelde namens vijf partijen vragen aan de wethouder van Wonen en Volkshuisvesting, die opvallend mild is voor de corporatie.
Uit antwoorden van wethouder De Vries blijkt dat hij ervan uitgaat dat de woningen leegstaan omdat ze binnenkort gerenoveerd gaan worden. “Ik betreur het dat de achterstanden rond onderhoud bij Bo-Ex nog niet zijn opgelost. Waardoor onder andere deze woningen nu leegstaan.” Maar daar vergist de wethouder zich in, volgens Zwanenberg: "Het gaat hier om woningen die allemaal net gerenoveerd zijn. Woningen met achterstallig onderhoud of schimmelwoningen zijn het absoluut niet”, zei hij tegen de wethouder.
De wethouder is wel in gesprek gegaan met de bestuurders van Bo-Ex, en die vertellen hem dat ook zij vinden dat hier iets aan gedaan moet worden. De wethouder geeft aan dat hij geen moeite heeft met het anti-kraak bewonen van woningen, in gevallen waarin een woning wacht op renovatie. Zwanenberg wil graag dat de gemeente geen zaken meer doet met de HOD, een bedrijf dat ervoor zorgt dat woningen anti-kraak bewoond worden. De Vries gaf aan dat er inmiddels een contract is met een ander bedrijf dat deze service biedt.

Niet wenselijk

Woningcorporatie Bo-Ex zegt in een reactie dat er "helaas" vertragingen waren in het onderhoud. "We doen er alles aan om deze woningen op korte termijn klaar te hebben voor verhuur via Woningnet." Volgens een woordvoerder zijn er in korte tijd veel woningen in Lombok vrijgekomen die nog flink wat onderhoud nodig hadden. Daardoor duurden de onderhoudswerkzaamheden langer dan verwacht. "Zowel onze eigen organisatie als de aannemer kon dit qua planning niet aan." Inmiddels zitten ze volgens de woordvoerder weer op schema en komen verschillende woningen over een maand op Woningnet.
Verder maakt de woningcorporatie gebruik van de diensten van HOD om kraak van huurwoningen te voorkomen. "De kandidaathuurders zijn niet gebaat bij kraak."

Samen op zoek naar een oplossing

"Is het niet een idee dat mensen meer zelf doen aan onderhoud?", vraagt een bestuurslid van de bewonersvereniging van het complex in Lombok zich af. Ook zij bevestigt dat er in korte tijd veel bewoners zijn vertrokken en dat Bo-Ex met personeelstekort te maken heeft. "Ze lopen heel erg achter met het onderhoud, maar zijn nu met een inhaalslag bezig."
Volgens het bestuurslid is het een samenloop van omstandigheden waardoor er nu zoveel leegstaande woningen zijn in de wijk. Ze laat weten dat Bo-Ex logeerwoningen nodig had, waar mensen tijdelijk konden verblijven omdat hun eigen huis werd gerenoveerd. Die zijn inmiddels weer vrijgekomen. Daarnaast zijn er veel vaste bewoners verhuisd. In beide gevallen moet Bo-Ex eerst kijken of er iets gerepareerd of hersteld moet worden. Daarom vindt het bestuurslid het een goed idee als Bo-Ex de handen ineenslaat met andere partijen, bijvoorbeeld met de bewonersvereniging, om te onderhoudswerkzaamheden sneller aan te pakken.