Kleurplaten verlichten deze winter weer de Utrechtse binnenstad

© RTV Utrecht
Utrecht - Kleur de Stad komt deze winter weer terug naar Utrecht. Het kunstproject projecteert kleurplaten op de gevels van historische panden in de binnenstad. Iedereen kan een kleurplaat inkleuren en insturen, om het misschien wel geprojecteerd te zien in de Utrechtse binnenstad.
Voor het derde jaar op rij kleuren de gevels van de Utrechtse binnenstad. "We wilden graag wat kleur geven in de stad, in de coronaperiode", vertelt Bucko Arendse van kunststudio Mr. Beam. "Een initiatief waar de bewoners zelf op een laagdrempelige manier aan bij konden dragen en toen op een veilige manier van konden genieten."
Sindsdien is het project ieder jaar teruggekomen in de wintermaanden. Dit jaar is het kleurrijke initiatief van 8 december tot en met 6 januari iedere avond te zien tussen 17.00 uur en 21.00 uur.

Zelf kleurplaten insturen

Net als de vorige edities mag iedereen een kleurplaat insturen. Dit jaar zullen de gevels van liefst negen historische panden rondom de Oudegracht verlicht worden met de creaties. In totaal is er ruimte voor 900 tekeningen.
Volgens Arendse hoeven het geen piekfijne kunstwerken te zijn, om geselecteerd te worden. "Afgelopen jaren zaten er ook veel kindertekeningen tussen. Het belangrijkste is dat het kleurrijk is. Maar als ik een tip mag geven, probeer dan te spelen met de lijnen, zoals een regenpijp. Dat geeft een extra effect aan de projectie."
Ondanks dat de kunststudio trots is op de derde editie, hoopt het volgend jaar het droomgebouw van een kleurrijke projectie te voorzien. "Als de Dom uit de steigers is, zou het wel heel gaaf zijn als we die van vier kanten kunnen belichten met een tekening", zegt Arendse enthousiast.
Tot 26 november kan je de kleurplaten downloaden en insturen via www.kleurdestad.nl.