150 moeders zingen bij Utrecht Centraal voor vrede: 'Al is het maar voor mijzelf, dat ik niet kwaad word'

© RTV Utrecht
Utrecht - From the north to the south, from the west tot the east. Hear the prayer of the mothers, bring them peace. Voor het stadskantoor op Utrecht Centraal zongen vanmorgen 150 moeders voor vrede in Israël en Palestina. "Gewoon zingen en verbinden en niet polariseren, anders gaan wij allemaal naar de klote."
Geïnteresseerd kijken treinreizigers en dagjesmensen naar de vrouwen die in een grote kring keer op keer hetzelfde refrein zingen. Ze stoppen, filmen het met hun mobiele telefoon en vervolgen weer hun weg. Sommige vrouwen worden uitgenodigd om mee te zingen. De één voegt zich in de groep, de ander blijft aan de kant staan.
Na een kwartier zingen wordt de organisator aangesproken door een gemeenteambtenaar. Het aantal vrouwen dat meezong was zo groot geworden dat zij de demonstratie eigenlijk hadden moeten aanmelden bij de gemeente. "Dit is geen demonstratie, wij zingen voor de vrede", zegt Corine Vis.
Vanmorgen had haar zus, Christa Vis, bij Radio M Utrecht nog gezegd dat er minimaal 20 vrouwen zouden komen. Nadat Christa zondag op YouTube het nummer Pray of the mothers zag, waarin Palestijnse en Israëlische moeders samen zingen voor vrede, besloot zij het koor waarin zij zingt op te roepen naar het Utrechtse stadskantoor te komen. Via via is het balletje gaan rollen waardoor er vandaag niet 20 vrouwen voor de vrede zongen, maar wel 150. "Alle vrouwen willen iets doen", zegt zij.

Ontzettend pijn

De Utrechtse Marie-José van Bolhuis (66) is vandaag gekomen omdat de oorlog in Israël en Palestina haar ontzettend pijn doet. "Alle doden, alle gewonden en ook dat het polariseert. Dat je voor of tegen moet zijn. Dat kan ik echt niet uitstaan. Er is maar één wens: en dat is vrede."
Samen met de andere vrouwen hoopt zij vandaag een tegengeluid te laten horen tegen de groep mensen die zegt dat je voor of tegen een bepaalde groep moet zijn. "Voordat wij gaan praten, eerst maar zingen." Zij hoopt dat ze hiermee de vrede vergroot. "Al is het maar voor mijzelf, dat ik niet kwaad word."
Een oude middelbare school vriendin van haar, Pat Slawen (68), die overgekomen is uit de Verenigde Staten, vindt het fijn dat Nederlandse vrouwen samenkomen om steun te geven aan vrouwen in Israël en Palestina. Een groot verschil met haar land, zegt zij. "Mensen zijn tegen de joden of voor de joden. En voor Palestina of tegen Palestina. Het is heel politiek, mensen kijken niet naar de andere partij."
De organisatoren hopen dat alle Utrechtse koren het refrein de komende maanden bij hun optredens ook gaan zingen. Woensdag 8 en woensdag 15 november gaan de moeders opnieuw om 11.30 uur zingen bij het stadskantoor in Utrecht.
© RTV Utrecht