Blikseminslag laat Utrecht en Amersfoort trillen, ook sensoren KNMI zien uitschieter

Archieffoto
Archieffoto © Tobias Bos
Utrecht - "Wat was dat?" Een flinke onweersbui trok gisteravond over de provincie. Onder meer in Amersfoort en Utrecht zaten mensen rechtop in bed door keiharde knallen en de wedstrijd FC Utrecht - RKC Waalrijk werd één minuut voor het einde stilgelegd vanwege het onweer. Volgens 'bliksem-kenner' Läslo Evers van het KNMI waren de knallen hard, maar niet uniek. Al zat hij ook zelf te trillen op de bank.
"Nog nooit in mijn leven zo hard onweer gehoord als deze klap met trillingen in het huis net", zegt een twitteraar over de knal die gisteravond in Utrecht die iets voor 23.00 uur te horen was. Dat was niet de enige bliksemschicht. Het KNMI registreerde in Nederland 2256 ontladingen op 31 oktober: een maandrecord.

Twee enorme knallen

Ook in Amersfoort ging het los. Meerdere mensen melden dat in een periode van twee minuten acht blikseminslagen te horen waren. Maar vooral de kracht van de geluidsgolven van twee ontladingen springen eruit. Eén boven het Griftpark in Utrecht om 22.52 uur, en één om 20.52 uur vlakbij het Van der Valk hotel in Amersfoort, tussen de wijken Nieuwland en Vathorst in.
Volgens de registraties van het Duitse Siemens BLIDS dat bliksemstormen registreert in Europa, hadden deze ontladingen een kracht van 119.000 en 136.000 ampère. Ter vergelijk: een gemiddelde bliksemschicht heeft 100 tot 60.000 ampère, en uit het stopcontact komt zo'n 16 ampère.
Seismologie en akoestiek onderzoeker Läslo Evers van het KNMI hoefde niet verteld te worden om welke knal het ging. "Ik woon in Utrecht-Oost, dus ik zat zelf ook te trillen op de bank." Hij bevestigt dat bovenstaande cijfers inderdaad ook binnen zijn metingen passen. "Zowel de elektromagnetisch ontlading hebben we gemeten, als de akoestische, en beide laten heel duidelijk zien dat dit een hele stevige ontlading is geweest."
Ook weet Evers te vertellen dat de bliksemschicht bij het Griftpark "een ontlading van de wolk naar de grond" was. Een blikseminslag dus. Uitzonderlijk noemt hij blikseminslagen van dit kaliber niet, maar het komt niet heel vaak voor. Daarnaast viel het meer op omdat de bliksem boven de stad insloeg, denkt Evers.
De geschrokken reacties en video's op sociale media van mensen die zo snel waren om het geluid op te nemen bevestigen dat het enorme knallen zijn geweest, die nog lang na echoden.