Omstreden nieuwe parkeerapp vanaf vandaag enige optie voor bewonerskorting Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - De nieuwe parkeerapp waarmee Utrechters hun bezoek met korting kunnen laten parkeren, is vanaf vandaag definitief ingegaan. In september werd de app al gelanceerd, maar toen kon in eerste instantie de bewonerskorting ook nog bij de parkeerautomaat geactiveerd. Vanaf vandaag kan dat alleen nog via de app.
De lancering van de app stuitte direct op veel kritiek. Bewoners noemden het systeem gênant, onhandig en een aanslag op de portemonnee. De gemeente erkende onlangs in een brief aan de raad onderschat te hebben wat de impact zou zijn.

Voorheen kon je als Utrechter je bezoek met korting laten parkeren, door ze een code te geven die op de parkeerautomaat geactiveerd moest worden. De korting blijft, maar is straks alleen nog via een app te gebruiken. Als bewoner stort je tegoed op je account. Als er bezoek komt, voer je het kenteken in en activeer je de meter.

De nieuwe parkeerapp is sinds 1 september in gebruik, maar kreeg nog voor de start al veel kritiek. De gemeente moest naar eigen zeggen op zoek naar een nieuw systeem, omdat het oude niet langer ondersteund wordt na een softwareupdate. Na een lang aanbestedingstraject kwam de gemeente hier bij uit.

Kwestie van wennen

Na vragen vanuit de gemeenteraad liet het college van burgemeester en wethouders weten dat het vooral een kwestie van wennen is. Een belangrijk verschil is dat met de nieuwe regeling de bewoner zelf via de webapp het parkeergeld betaalt, in plaats van de bezoeker die met de kortingscode zelf zijn parkeertransactie regelt bij de automaat.
Het voorschieten van de parkeerkosten zal moeten wennen, denkt de gemeente. “Wij begrijpen dat dit de eerste tijd, met name bij zorg door familieleden en vrienden, ongemakkelijke situaties kan opleveren”, zegt het college.

Ouderen zonder smartphone

Een groep Utrechters voor wie het aanpassen lastig is, zijn ouderen. Sommigen krijgen meerdere keren per dag bezoek van de thuishulp of mantelzorger. Volgens ouderenbonden heeft ongeveer de helft van de 75-plussers geen smartphone. Ook het bezit van computer, tablet en laptop is beperkt. Veel ouderen hebben daarnaast beperkte digitale vaardigheden of raken deze op latere leeftijd kwijt. Vaak zijn ze op dit vlak afhankelijk van hulp van hun kinderen of sociale netwerk.
De gemeente Utrecht beseft dat niet alle Utrechters digitaal even vaardig zijn. Daarom worden er alternatieven geboden voor bewoners die de webapp niet willen of kunnen gebruiken. "Je kunt een ander machtigen en als je geen internetbankieren hebt dan kun je naar het stadskantoor komen om daar het saldo op te waarderen", liet de gemeente eerder weten.
Ook zijn er de afgelopen periode inloopspreekuren geweest en zijn er verschillende servicepunten waar mensen terecht kunnen voor vragen. Denk aan de bibliotheek, het stadskantoor en wijkbureaus bijvoorbeeld", voegde de gemeente eraan toe.

Gemeente heeft impact onderschat

De gemeente geeft toe dat het de impact heeft onderschat. In een reactie vorige week aan de gemeenteraad laat het college weten dat het "achteraf bezien wij hebben onderschat hoe groot de impact is van een overstap naar een digitale app op gebruikers in de stad".
Wel laat de gemeente weten in gesprek te zijn met belangenorganisaties om te onderzoeken wat op korte termijn gedaan kan worden om de gebruikservaring te verbeteren.