KiKa investeert 2,8 miljoen in kinderkankeronderzoek Prinses Máxima Centrum Utrecht

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) gaat vijf veelbelovende nieuwe studies financieren. De organisatie trekt 2,8 miljoen euro uit voor de onderzoeken met als doel minder pijnlijke behandelingen, een grotere kans op genezing en een verbeterde levenskwaliteit op latere leeftijd voor kinderen met kanker. Alle vijf de onderzoeken gaan van start in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.
"Onderzoek naar kinderkanker heeft de afgelopen twee decennia voor veel meer overleving gezorgd", zegt Jakolien van Eijk, algemeen directeur van KiKa. Ieder jaar krijgen er bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Momenteel overleeft 81 procent van die kinderen. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 16.000 kinderen die kanker hebben overleefd.
"Maar nog steeds overlijdt er iedere drie dagen een kind aan kanker", zegt van Eijk. "En daarnaast betekent kankervrij niet altijd klachtenvrij. Driekwart van de kinderen die kanker hebben overleefd, kampt met late effecten van hun ziekte. Daarom zijn nieuwe behandelingen van cruciaal belang om niet alleen de overlevingskans te vergroten, maar ook om deze late effecten te verminderen."

Nieuw medicijn

Eén van de onderzoeken richt zich op het vinden van een nieuw medicijn tegen een zeldzame bottumor, die ongeveer dertien kinderen per jaar krijgen. De huidige behandelingen zijn niet altijd effectief en de tumor kan terugkomen. In dat geval is er bijna geen behandeling meer mogelijk. "Daarom zijn nieuwe medicijnen hard nodig."
Een ander onderzoek draait om het eerder opsporen van de terugkeer van kinderkanker die ontstaat in zacht weefsel, zoals de spieren. Bij één op de drie kinderen komt de ziekte na behandeling terug.